Facebook belépés
Google belépés
Jelenleg a kosarad még üres. Helyezz terméket a KOSÁRBA!

FIGYELEM!

Tájékoztatjuk ügyfeleinket,hogy 2018.02.16-án a telefonos ügyfélszolgálatunk technikai okok miatt nem elérhető.

Megértésüket köszönjük!

KedvencekTeam

Akció érvényes már csak:
00
óra
:
00
perc
:
00
mp
Visán Optimanova Dog Puppy Large Chicken&Rice kutyatáp 12 kg
Visán Optimanova Dog Puppy Large Chicken&Rice kutyatáp 12 kg
Holnapi Ár: 13 970 Ft
Megtakarítás
-699 Ft
Mai Ár: 13 272 Ft
DBszall-fiz 


Miért tőlünk?

  • Tartósan Alacsony Árakat biztosítunk
  • Már több, mint 50.000 csomagot szállítottunk
  • Kiszállítás 24 óra alatt raktárkészletről
  • 10.000 Ft felett INGYENES szállítás
  • Személyes átvétel 5 saját üzletben
  • Választható Ajándéktermékek
  • Minden vásárlás után Hűségpontok
  • OTP bankkártyás fizetési lehetőség
  • Állandó és időszakos Kedvezmények
 
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

 


Együttműködő partnereink:
 Az olcso.hu partnere a(z) Kedvencek.net


Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A kutyaeledel tesztjeiről röviden

A mai világban már elég sok terméket szoktak tesztelni a szakértők, így természetesen ez alól a kutyaeledel sem maradhatott ki. A teszteket végezheti egy tesztlabor, vagy éppen egy hozzáértő magánszemély is. A kutyaeledel tesztelése lényegében állandóan jelen van az intézetek életében, hiszen rendkívül fontos, hogy a vásárlók elégedettek legyenek az általuk vásárolt kutyaeledellel, valamint hogy a szükséges tájékoztatást minden esetben megkapják az adott termékről. Természetesen ezzel kapcsolatban felmerülhet az emberekben a kérdés, hogy a kutyaeledel tesztjein tapasztalt eredmény befolyásolja-e valamennyire a vásárlást. A gazdiknak a kutyaeledel tesztelésének eljárását meg kell érteni, valamint meg is kell ismételni azt, így az átlagember is érteni tudja majd a kutyaeledel tesztelésének végeredményeit.

kutyaeledel 1

Valójában felvilágosíthatja a vásárlókat a kutyaeledel tesztelésének eredménye arról, hogy teljesen ártalmatlan kedvencünk számára a kutyaeledel, így az egészsége egyértelműen nem fog romlani tőle. A kutyaeledel tesztelésénél arra is fény derül, hogy betartják-e a törvényi előírásokat a kutyaeledel gyártói és forgalmazói, hiszen ez is egy fontos részlet a vásárlók számára. A tesztelés által megtudhatjuk, hogy egy konkrét kutyaeledel milyen mértékben tudja a kedvencünk napi minimum tápanyag-szükségletét fedezni. Ezt természetesen az általános táplálkozástudományi javaslatok alapján érdemes vizsgálni. Amennyiben 'jó' minősítést kap egy kutyaeledel a tesztelések alatt, az egészen biztosan megfelelő lesz kedvencünk számára, ugyanis minden olyan tápanyag megtalálható benne, amelyre szüksége lehet egy kutyának. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy több fontos részletet sem szoktak megvizsgálni egy kutyaeledel tesztelése alatt. A kutyaeledel összetevőinek hasznosíthatósága, valamint emészthetősége rendkívül fontos részlet, de a feldolgozott alapanyagok sem feltétlenül elhanyagolható tényezők, a kutyaeledel tesztelése mégsem tér ki ezekre. Nem árt arra is odafigyelni, hogy a kutyaeledel elkészítésekor friss hús került-e a termékbe, vagy esetleg húslisztet használtak-e hozzá.

kutyaeledel 2

Természetesen az még nem elég, ha megfelelő a hústartalom egy adott kutyaeledel esetében, a hústartalom eredete, valamint a fehérjetartalom is a fontos kategóriába tartozik. A kiegészítő táplálék-összetevők, mint a gyógynövények vagy zöldhéjú kagylókivonat, teljesen figyelmen kívül maradnak egy kutyaeledel tesztelésekor, pedig ezek egyértelműen elősegítenék a kutyus kiegyensúlyozott táplálkozását. A kutyaeledel tesztelése után sem lehet több esetben megtudni, hogy a gyártás alatt ízfokozókat, esetleg színezékeket használtak-e, valamint hogy milyen módon oldják meg a tartósítást. A tájékozódást természetesen sok esetben elősegítik a kutyaeledel tesztjei, viszont teljes mértékben nem lehet tájékozódni általa, ezért azt már csak tapasztalat alapján lehet megtudni, hogy hosszabb távon melyik kutyaeledel lesz megfelelő a kedvencünk számára.

A megfelelő kutyaeledel kiválasztásáról

Az esetek legnagyobb százalékában sokkal nehezebb a kutyusunkat megfelelően táplálni, mint azt elsőre is hinnénk, ezért rendkívül fontos odafigyelni erre. Az talán mindenki számára ismert információ már, hogy a kutyák ízlésének és igényeinek lényegében bármelyik kutyaeledel megfelel, de az összetevőket és a szempontokat még ennek ellenére sem érdemes szem elől téveszteni. A macskákhoz képest nem olyan ínyenc állatok a kutyák, de a kutyaeledel által bevitt finom falatokra ők is vevők szoktak lenni természetesen, a finom és gusztusos kutyaeledelt minden esetben értékelni és szeretni szokták. Mivel a kutya által nagy testű állat, így az általa elfogyasztott kutyaeledel mennyisége is nagyobb szokott lenni, mint kisebb társaié, általában naponta kétszer táplálkozik, mely során nagy adagot fogyaszt el a finom kutyaeledelből. Valójában a kutyák ilyen irányú táplálkozási szokása több évezred során alakult ki, így igencsak fontos odafigyelni arra, hogy a kutyának szánt kutyaeledel rendkívül sok tápanyaggal rendelkezzen. Erre érdemes minden kutyussal rendelkezőnek odafigyelnie!

 
kutyaeledel 3
 

Egy optimális kutyaeledel minden esetben jó minőségű és magas biológiai értékkel rendelkező fehérjéket kell tartalmazzon, mindent optimális arányban kell elosztani benne. A kutyaeledel kiválasztásában tulajdonképpen sok segítséget az, hogy fajta és kor, valamint aktivitás alapján is rendszerezni lehet a különféle kutyaeledeleket, így egészen biztosan sikerül megtalálni a megfelelőt. Nem mindig egyszerű a döntés, ugyanis a kereskedéseknél rendkívül sok típus található meg a kutyaeledelből. Viszont ez előny is lehet, hiszen össze lehet hasonlítani őket az ára, a beltartalma, valamint a tápanyagtartalma alapján. Így egészen biztosan kiderülhet, hogy milyen különbségek találhatók egy-egy kutyaeledel összetevőiben. A kereskedéseknél leginkább már olyan kutyaeledel található meg, melynek az összetétele már kedvezőnek mondható, melynek értelmében a tápanyagok optimális arányban szerepelnek benne, legyen szó fehérjékről, szénhidrátokról, zsírokról, ásványi anyagokról vagy éppen vitaminokról. A kutyaeledel a legtöbb esetben semmilyen kiegészítést nem fog igényelni, hiszen teljes mértékben le lehet fedni egy kutya szükségleteit általa.

 
kutyaeledel 4
 

Hogyha a lehető legjobb kutyaeledel mellett szeretnénk dönteni, akkor a részletekre, összetevőkre mindenképpen fontos odafigyelni a vásárlás előtt! Az állateledelek esetében, így a kutyaeledel esetében sincs minőségbiztosítási osztályzás vagy valamilyen megkülönböztető jelzés, így ez alapján egészen biztosan nem lehet kiválasztani a megfelelőt. Oda kell figyelni arra is, hogy a kiválasztott kutyaeledel milyen mértékben képes kielégíteni egy kutyus napi tápanyagigényét. Ebből adódóan meg kell vizsgálni a vásárlás előtt a kutyaeledel címkéjén szereplő összetevők mellett a további információkat. A kutyaeledel esetében rendkívül fontosak az összetevők is, nem csupán a különböző kategóriák. Az elsődleges, amely a legfontosabb minden kutyaeledel esetében, az a fehérje, a zsír, valamint a vitamin és a hústartalom.

 

A kutyaeledel osztályozása

Főleg attól szokott függeni a kutyusunk életének minősége és egészsége, hogy milyen minőségű az a kutyaeledel, amelyet adunk neki. Kedvencünk hosszabb életű lesz, valamint egészségesebb is, ha kiegyensúlyozott étrenddel éli mindennapjait. Azt talán egyértelmű, hogy az optimálisan táplált kutyák sokkal több energiát képesek felhasználni és sokkal egészségesebbek is, de a szőrük esetében is észrevehető, hogy puhább és fényesebb. Az optimális minőségű kutyaeledel a garancia a kutyák hosszú életének, de természetesen a legtöbb esetben erről a kutya ízlése dönt majd. Persze az örökös kérdés lesz, hogy a kutyának ízleni fog-e az a kutyaeledel, amelyet megvásárolunk neki. Hogyha nem tudunk dönteni abban, hogy melyik kutyaeledel lenne optimális, akkor a súlya, életkora, valamint életstílusa alapján is ki lehet választani a legmegfelelőbbet. Ez azért fontos, mert más fajta kutyaeledel kell egy aktívabb kutyusnak, mint egy lustábbnak. Három osztályt sorolhatunk fel a kész kutyaeledel esetében, ár és minőség tekintetében természetesen. Ez a szuper prémium kutyaeledel, a prémium kutyaeledel, valamint a bolti kutyaeledel.

 
kutyaeledel 5
 
Szuper prémium kutyaeledel

Az állatorvosok általában azt javasolják, hogy olyan kutyaeledel mellett érdemes dönteni, amely az egészséges és tápláló összetevőket tartalmazza a kedvencünk számára. A szuper prémium kutyaeledel egészen biztosan garantálja azokat a létfontosságú anyagokat, elemeket, amely a kutyának a hosszú élethez szüksége lehet. Ilyen például a gyümölcs és a gabona, amely segítségével a kutyus megkaphatja a megfelelő szénhidrát mennyiséget. A szuper prémium kutyaeledel nem szokott színezékeket, ízfokozókat, valamint cukrot tartalmazni, viszont sok vitamint és ásványi anyagot annál inkább, melynek köszönhetően puhább és fényesebb szőre lesz a kedvencünknek. Természetesen az ebbe az osztályba sorolható kutyaeledel nem a legolcsóbb fajta a kutyaeledelek piacán, az ára egészen biztosan megtérül a kutyus élete során, hiszen állatorvoshoz hordani sem kell sűrűn, ha valamilyen probléma adódik. A vásárlás előtt egy kutyaeledel összetételét minden esetben el kell olvasni! Hogyha az összetevők között tojást, halat és húst találunk, akkor valószínűleg az a kutyaeledel megfelelő lesz, hiszen ezek az egyszerűen megemészthető proteinek, valamint a legfontosabb tápanyagok.

 
Prémium kutyaeledel

A bolti kutyaeledelhez képest meglehetősen jobb minőséggel rendelkezik, de sajnos tartalmaz olyan vegyszereket, amelyek nem feltétlenül tesznek jót a kutyának. A prémium kutyaeledel természetesen többe kerül, mint egy bolti változat, azonban jó minőségű összetevőkkel rendelkezik, így egyszerűbben meg tudja emészteni a kutyus gyomra. A prémium kutyaeledel az állatorvosi rendelők, valamint állatkereskedések esetében is elérhető, de a hétköznapi üzletekben nincs értelme keresni, ugyanis egészen biztosan nem kapható.

 
kutyaeledel 6
 
Bolti kutyaeledel

Ebbe az osztályba tulajdonképpen a legolcsóbb kutyaeledel tartozik, amelyet bárhol meg lehet vásárolni, akár a piacon is, az ára pedig egyáltalán nem olyan magas. Sajnálatos módon ez a kutyaeledel osztály a kutya számára egyáltalán nem megfelelő, hiszen megterheli kedvencünk gyomrát. Sajnos sok olyan összetevőt tartalmaz a bolti kutyaeledel, amelyet nem tud megemészteni egy kutya gyomra, mint például az ízfokozók, konzerválószerek, valamint a színezék. Egy kutya megfelelő fejlődéséhez megfelelő tápanyagok is szükségesek, amelyek egy rossz minőségű kutyaeledel esetében egyáltalán nem találhatók meg. Ilyen módon az érzékenyebb gyomorral rendelkező kutyák akár mérgezést is kaphatnak, de hasfájósak is lehetnek egy idő után. Az alacsony árú, bolti kutyaeledel valójában teljesen olyan a kutyusoknak, mint az embereknek a rossz minőségű májkrém vagy virsli.

 

A kutyaeledel elemei

A kutyaeledel szavatolt beltartalma
 
A kutyaeledel szavatolt beltartalma a kutyaeledel címkéjén egy információs felület, amely a víztartalom és a rost maximális szintjét, valamint a zsír és a nyersfehérje minimális szintjét mutatja. Tulajdonképpen a teljes fehérjetartalomra utal a nyers kifejezés, nem pedig a valóban emészthető fehérjemennyiséget mutatja. Valójában ez százalékos arány és csak közelítő érték a zsír mennyisége is. A kutyaeledel összetevőinek minőségétől függ a tényleges mennyiség. A kutyaeledel nedvességtartalma is egy rendkívül fontos információ, főleg olyan esetekben, ha összehasonlítjuk több féle kutyaeledel összetevőit. Fontos részlet, hogy egy 10% nedvesség- és 24% fehérjetartalmú kutyaeledel fehérjemennyisége ugyanannyi, mint egy 6% nedvesség- és 24% fehérjetartalmú kutyaeledel esetében, ilyenkor lényegében a többletvizet kell megfizetni. A táplálkozási kép egy rendkívül kis töredéke csak a szavatolt beltartalom. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a veseelégtelenséggel erősen kapcsolatban áll a foszfor. A kutyák esetében az egyik fő halálozási ok a veseelégtelenség!
 
kutyaeledel 7
 
A kutyaeledel összetétele
 
A kutyaeledel címkéjén mindig csökkenő sorrendben tüntetik fel az összetevőket a mennyiség szerint. Ez viszont akár csalóka is lehet! Olvashatunk akár marhahúst is a kutyaeledel címkéjének első sorában, ebből pedig egyből arra következtethetünk, hogy a kutyaeledel fő összetevője ebből áll. Aztán ha tovább olvasunk, akkor találhatunk olyat, hogy gabonaliszt, aztán azt is, hogy gabonacsíra, utána pedig gabonadarálékot, ezek összeadott mennyisége pedig már jóval meghaladja az első sorban feltüntetett marhahús mennyiségét.
 
kutyaeledel 8
 
A kutyaeledel mesterséges színezékei
 
A potenciális problémákkal egyértelműen kapcsolatba lehet hozni a kutyaeledel esetében használt mesterséges színezékeket. Az FD&C No.40 vörös színezék erősen rákkeltő anyag lehet, ennek ellenére rengeteg kutyaeledel esetében használják a friss kinézet miatt a színezésre. A No.2 kék színezék fokozza az érzékenységet a kutyáknál a vírusokkal szemben. A No.5 sárga színezéket még nem igazán vizsgálták meg pontosan, de ez is káros lehet és gyakran használják a kutyaeledel színezésére. A No.1 ibolyakék és a No.2 vörös színezékeket az FDA a 70-es évek közepén betiltotta, ugyanis kiderült róla már akkor, hogy rákkeltő hatással vannak a kutyákra, a betiltás előtt viszont rengeteg kutyaeledel színezésére használták. Általában azt gondolhatják a gazdik, hogy cukor nem található meg a kutyaeledelben, azonban ennek ellenére sok esetében található benne, főleg a nagyobb nedvességtartalommal rendelkezők esetében. Előfordul olyan kutyaeledel is, amely 15% cukormennyiséget is tartalmaz. A cukortól porhanyósabb és finomabb lesz a kutyaeledel, a baktérium-szennyeződés ellen pedig véd. Ennek ellenére ilyen nagymértékű cukorra nincs szükséges egy kutyának, hiszen a mellékvesét vagy a hasnyálmirigyet megterheli, cukorbajt is könnyedén okozhat. A cukor a megfelelő vitamin- és fehérjemennyiség hiányában teljesen haszontalan kalória a kutya számára. Sok kutyaeledel esetében a sót is hozzá adják a hús tartósításának céljából. Az ásványianyag-háztartást és az emésztőrendszert is felboríthatja, ha egy kutyaeledel sok sót tartalmaz, a kálium/kalcium egyensúlyt megbontja a kutyus szervezetében. A kutyára életveszélyt jelent egy nagyobb mennyiségű sótartalom!
 

A kutyaeledel néhány hátulütője

Mint bármilyen más áru és termék esetében, a kutyaeledel is tartogathat meglepetéseket, a látszat néha csalhat. Nagyjából 80 százalékos a konzerv kutyaeledel nedvességtartalma, így tulajdonképpen vízből is ennyit tartalmaz, a szárazanyag viszont csupán a megmaradó 20 százalék. Pontosan ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy a fehérje mekkora mennyiségben található meg a megmaradt 20 százaléknyi szárazanyagban. Nyugodtan megvásárolható az olyan kutyaeledel, amely húst vagy húslisztet tartalmaz. Amennyiben a kutyaeledel címkéjén összevontan található meg a hús az összetevők között, akkor ajánlott jobban átolvasni a tájékoztatót, hiszen állati eredetű melléktermékeket is tartalmazhat a kutyaeledel. Ajánlott számolni és gondolkodni kicsit még mielőtt eldöntenénk, hogy kutyaeledel lesz megfelelő, hiszen a fehérjetartalom nem igazán tud támpontot adni a döntéshez, pedig olvashatja a gazdi azt is a kutyaeledel címkéjén, hogy a fehérjeforrás növényi eredetű. Természetesen a fehérjetartalom is jelentős lehet a döntés során, hiszen pontosan nem a növényi fehérjéket kedvelik a kutyusok, hanem a húst. Nem megnevezett gabonaféléket is sok kutyaeledel tartalmaz. Mivel sok esetben a kutyaeledel szárazanyag tartalma nem túl nagy, így nem feltétlenül búzát, árpát vagy kukoricadarát szeretnénk megvásárolni kedvencünknek. Főleg akkor probléma egy kutyaeledel kevés hústartalma, ha a húsos falatok csak kelletik magukat, mert a kutyaeledel borítóján nagy húsdarabokat tüntetnek fel.
 
kutyaeledel 9
 
A megfelelő kutyaeledel kiválasztásakor az egyik fő támpontot az ár tudja leginkább adni. Olyan virslit sem kapunk manapság a boltokban néhány száz forintért, amely igazi húsból készült, így a kutyaeledel esetében sem meglepő, hogyha fél kilónyi húst nem kapunk pár száz forintos áron. Egy 100-200 forintos konzerv kutyaeledel összetétele meg sem tudja közelíteni egy olyanét, amely minimum 300-400 forintba kerül, esetleg még többe. Az olcsó kutyaeledel ballaszttal van tele és silány összetevőket tartalmaz, így a kutyus belein ezek csak áthaladnak, de nem hasznosul semmilyen tápanyag belőlük. A kutyus végtermékéből egyértelműen lehet következtetni, hogy rossz vagy jó minőségű volt-e az elfogyasztott kutyaeledel. Több olyan kutyaeledel is létezik a piacon, amelyben színezék található, így színes lesz maga a kutyaeledel, de ennek lássuk be, vajmi kevés az értelme. Több olyan gyártó is van, aki a gusztusosabb külső vagy az eredeti szín visszaállítása végett ad hozzá színezéket a kutyaeledelhez. Egyértelműen negatív a kutyaeledel színezése, hiszen a kutyust egyáltalán nem érdekli, hogy az étel milyen színű, ez inkább a vásárlók meggyőzése érdekében történik, viszont sokaknál pontosan az ellenkezője történik, tisztában vannak azzal, hogy a kedvencük szervezetére milyen rossz hatással van a színezék. A kutyaeledel esetében a fehérjetartalom, a vitamintartalom, a zöldségtartalom, a színezékmentesség és a gabonafélék a legfontosabbak az összetevők terén. De az is rendkívül fontos, hogy a kutyaeledel címkéjén egyszerűen olvasható és érthető, főleg magyar nyelvű tájékoztató legyen megtalálható.
 

A kutyaeledel kialakulása

Franciaországból indult egy kifejezés a 18. században, amely valójában egy olyan eledelre utalt, amelyet a baromfiknak találtak ki, nem pedig a kutyáknak. Kenyérmorzsa és kisebb húsdarabok keverésével háziállatok részére készítették, legalábbis 1756-ban ezt írták, amikor a szótárban a kifejezés megjelent. Egy 1781-es enciklopédia is tartalmaz információkat a kifejezésről. Az enciklopédia szerint tejjel, sajttal és kenyérrel összekeverték a szarvas máját, szívét és vérét, a kutyaeledel pedig az így kapott végtermék volt. Gyakori angol szokás volt 1844 környékén, hogy a kutyaeledel csak simán tepertő legyen, azt viszont megírta egy francia író, Nicholas Boyard, hogy ezt nem szabadna, ugyanis a tepertő a kutyát túlsúlyossá és beteggé teheti. Az író szerint a kutyaeledel legyen egy olyan leves, amely kenyérrel, valamint hússal készül, a kutyusoknak pedig napi két alkalommal adják.
 
kutyaeledel 10
 
Az angoloknál ezzel ellentétben már a 18. század végétől olyan kutyaeledel terjedt el, amelyet kifejezetten kutyák részére készítettek, így a kedvencek részére külön ajánlott étrend is készült. Az ajánlás szerint az optimális kutyaeledel tartalma árpa vagy búzaliszt, összekeverve húslevessel vagy tejjel. Az étrend szerint a kutyaeledel még változatosabb lehet, ha liszttel kevert tepertővel vagy átsütött, esetleg megfőzött báránylábbal keverik össze. Rendkívül fontos, hogy alaposan meg kell főzni azt a húst, amelyből bármilyen kutyaeledel lesz a későbbiekben!
 
Az étrend leírása szerint a kutyaeledel a vadászidényben a vadászási napon maradjon ki inkább, a kutyus előző este táplálkozzon, azonban ha mégis aznap szeretne, akkor egy kevés tejet reggel lehet nekik adni, a későbbiekben pedig tejet és kenyeret is. Az I. világháború után olyan kutyaeledel is megjelent Angliában Ken-L Ration névvel ellátva, amely lóhúsból készült. A Gaines Élelmiszervállalat nevéhez köthető a konzerv macskatáp és a szárított hús kutyaeledel bevezetése, méghozzá az 1930-as években. A II. világháború végére az állateledelek eladása már meghaladta a 200 millió dollár összértéket is.
 

A kutyaeledel beltartalmáról

A beltartalom területén az Európai Unió követelményeinek, előírásának igencsak jó kedvvel megfelelnek a kutyaeledel gyártói, hiszen csak négy megnevezési csoportot alakított ki az Európai Unió, a további részleteket már teljes mértékben a kutyaeledel gyártójára bízzák. A kutyaeledel gyártói nagyon elégedettek lehetnek a követelményekkel, hiszen így egyfajta demokratikus szabadságot kapnak, ezért nem szükséges olyan túlságosan is sok információt feltüntetni az adott kutyaeledel beltartalmának elemeiről. A fehérje, a zsír, a hamu és a rost mennyisége, amely a kutyaeledel beltartalmában megvan, a Weender-elemzés szerint a csomagoláson van feltüntetve, százalékos arányban. A modern élelmiszervizsgálat területén korszerűtlen és régimódi laboratóriumi módszer valójában a Weender-elemzés. Nem ritka, hogy a csomagoláson nyers megjelölést lehet találni, a százalékos forma viszont megmutatja, hogy abból a bizonyos anyagból a kutyaeledel annyi százalékot tálalt, viszont ez nem feltétlenül garantálja azt, hogy a kutyus számára feldolgozható és megemészthető ugyanilyen mértékben az adott anyag. 
 
kutyaeledel 11
 
Sokszor jut emiatt eszükbe a gazdiknak, hogy kutyusukat talán nem etetik megfelelően, hiszen nagy súlyú és térfogatú kutyaeledelt kap a kutyus, a széklet mennyisége és térfogata megfelel a bevitt kutyaeledel mennyiségnek, de a kutyus szervezete olyan hiányosságokat mutat, amelyek egyértelműen a táplálkozásra vezethetőek vissza. Egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy a kutyus fejlődésének és egészségének tekintetében a beltartalom-értékek mikor optimálisak egy kutyaeledel esetében, hiszen a kis kedvenc méretétől, fajtájától, korától és egészségi állapotától is függeni szokott a kutyaeledel optimális mennyisége. A kutyaeledel beltartalom-értéke egy normál aktivitású, közepes méretű és kifejlett példány esetében maximum irányadó tud lenni. Amennyiben a kutyaeledel beltartalmában több nyersfehérje és nyerszsír található, mint a meghatározott érték, akkor a kutya nagyon gyorsan fog hízni, így több mozgásra és aktivitásra való igénnyel fogja jelezni, valamilyen viselkedési formával. A nagyon aktív kutyáknak egyértelműen nagyon sok kutyaeledel fogyasztásra van szüksége, hiszen a normál aktivitású társaiknál sokkal több fehérjére van szüksége.
 

A kutyaeledel és a vízfogyasztás

A kutya tulajdonképpen teljesen ugyanolyan, mint a többi emlős élőlény, tehát mint az ember is, táplálék nélkül képes akár napokig is meglenni, de folyadék nélkül már nem, ugyanis könnyedén kiszárad. Éppen ezért nagyon fontos egy kutya gazdájának odafigyelnie arra, hogy a kutya mikor és mit kap, hiszen a kutyaeledel mellé szükséges lesz a friss ivóvíz is a megfelelő mennyiségben. Az egészséges élethez a kutyának körülbelül 70 milliliter/testsúlykilogramm vízre van szüksége, természetesen ez az adat egy egészséges, kifejlett kutyára vonatkozik. Persze a szervezetbe tud jutni a kutyaeledel által is a töredéke, de az ivóvíz segítségével a nagyobb mennyiséget mindenképpen pótolni szükséges. A kutyáknál nagyon fontos a test vízháztartása, hiszen körülbelül a 60 százalékát teszi ki a víz a testtömegének. Amennyiben a szükséges mennyiségű folyadék a kutyaeledel mellett nem jut be a kedvencünk szervezetébe, az idegrendszeri és emésztőrendszeri, és pszichikai problémákhoz vezethet, a vérének víztartalma pedig jelentős mértékben csökkenhet. A kutyus szíve ilyen eseteknél nagyobb teljesítménnyel kezd el működni, ez pedig hosszabb távon egészen biztosan egészségkárosodást fog okozni. A nyári időszakban például nagyon sok esetben lehet látni, hogy a meleg, levegő nélküli autóban felhúzott ablakokkal hagyja a kutyát ott a gazdája. Ez a nyári időszakban sajnálatos módon mindennapos látvány.
 
kutyaeledel 12
 
A folyadékháztartás a kutyáknál a hőszabályozás miatt is nagyon fontos, hiszen mint bármely más élőlény, a kutya is több folyadékot igényel a melegebb időszakokban, a hidegebb időszakokban természetesen kevesebbet. A víz több úton is távozni tud a kutyusok szervezetéből. A folyadék többsége elpárolog a lihegés alatt, egy kicsi mennyiség a tappancsok izzadása által is távozni tud, a víz és a kutyaeledel többi része pedig a beleken keresztül távozik. A folyadékmennyiség negyede a vesén keresztül távozik vizeletként a kedvencünk szervezetéből. A legjobb esetben körülbelül 10 százalék a nedvességtartalom egy száraz kutyaeledel esetében, a dobozos kutyaeledel térfogatának és súlyának azonban a legnagyobb részét a víz adja. Pontosan ezért rendkívül fontos a gazdiknak odafigyelni arra, hogy a száraz kutyaeledel mellé sok vizet is adni kell a kutyusnak, a dobozos kutyaeledel, a főtt étel és az ételmaradék mellé azonban kevesebb szükséges, hiszen a kutya maga is kevésbé lesz szomjas. A dobozos kutyaeledel papírján a nedvességtartalom feltüntetésénél csak egy szám szokott lenni, százalékos érték nélkül.
 

A kutyaeledel hústartalma

A kutyaeledel összetevői között a legnagyobb mennyiségben a húsnak kell jelen lenni, hiszen ez az egyik legfontosabb a proteint biztosító részek között. Ez azért is fontos, mert a domesztikáció ellenére is ugyanolyan húsevő állatok a kutyusok, mint elődeik, a farkasok, ezen a téren egyáltalán nem változtak meg. Emiatt pedig a kutyák emésztőrendszere egy olyasféle működési mechanizmust követ, mint a farkasok szervezete, így első sorban a zsákmányul szolgáló, elejtett állat húsa jelentheti a táplálékot számukra. Egy kutyaeledel ideális esetben összetételben és mennyiségben is az előbb említetett táplálékforrást adhatja. Ez viszonylag egyértelmű is, hiszen, ahogyan az elejtett zsákmány is főként húst tartalmazott, úgy a kutyaeledel is húst tartalmazzon a legnagyobb mennyiségben. A sovány húsok rendkívül fontosak nagy mennyiségben a kutyusok szervezetének optimális működéséhez, hiszen fontos és értékes aminosavakat tartalmaznak. A legfontosabb, a protein is főleg a húsban található meg a legnagyobb mennyiségben. Kiinduló nyersanyagként sokszor nem is tartalmaz húst egy közismert és gyakran forgalmazott kutyaeledel. Pontosan ezért sok kutyaeledel esetében a hús ízét is illatát utánozni kell a kutyák részére, valamint a megfelelő proteintartalmat is. Pontosan ezért a kutyaeledel készítői a természetes hús helyett húsliszteket, húsipari vagy konzervgyári hulladékot, állati eredetű hulladékokat használnak fel.
 
kutyaeledel 13
 
A kutyaeledel vásárlója a csomagoláson sokszor hústartalom alatt csak annyit olvashat, hogy állati származék, állati eredetű melléktermék vagy húsliszt, halliszt, húsféleségek. Amennyiben a kutyaeledel tájékoztatóján feltünteti a gyártó, hogy a húsliszt milyen állat húsából készült, az már egy nyílt és őszinte tájékoztatás lehet a kutyaeledel vásárlóinak irányába. Az ilyen termékeket szívesebben vásárolják meg a gazdik a kutyusoknak. Sajnálatos módon a húsalapanyag származási helyét, körülményeit és mennyiségét ritkán tüntetik fel a kutyaeledel gyártói a címkéken, de a reklámok alkalmával sem. Amennyiben ilyen kutyaeledel található valahol, akkor az ilyen fajtát nyugodtan meg lehet vásárolni. Rengeteg olyan kutyaeledel van, amely halhús vagy halliszt hozzáadásával készül. Valójában a különbség csak annyi köztük, hogy a halhúsból készült kutyaeledel nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, míg a halliszt nem igazán.
 

A kutyaeledelben található adalékanyagok

Az élelmiszeripar adalékanyagoknak nevezeti az olyan mesterségesen elkészített, szintetikus anyagokat, melyeket hozzákevernek a termékhez a kutyaeledel elkészítésekor. Leginkább ízesítőanyagokat, színezékeket és tartósítószereket tartalmaz egy kutyaeledel. Az ízesítőszereket különösen olyan eseteknél szoktál alkalmazni, amikor gyenge lenne a kutyaeledel alapanyagának minősége, vagy esetleg ha kis mennyiségű a feldolgozásuk, így fogyaszthatatlan és élvezhetetlen lenne a kedvencünk számára a kutyaeledel. Egy kutyaeledel ízesítőszere általában cukor vagy karamell, de sok más illatanyag és aromaanyag által is elérhető, hogy húsra vagy májra hasonlítson a kutyaeledel íze, még akkor is, ha alig tartalmaz ezekből a kutyaeledel valamekkora mennyiséget. Az, hogy a kutyaeledel színezőanyagokat és festékanyagokat is kap, az leginkább a kutyaeledel vásárlóit igyekszik meggyőzni, hiszen a kutyák színvakok, így neki kizárólag az íze számít, a kinézete egyáltalán nem releváns. Valójában a kereskedelem és a fogyasztás a kutyaeledel terén már nem is lehetséges tartósítószerek hozzáadása nélkül. 
 
kutyaeledel 14
 
A kutyaeledel esetében igencsak hosszú a kereskedelmi láncolat, a gyártástól számítva a szállításig, a raktározástól az eladásig és a felhasználásig, ezek között nagyon sok idő tud eltelni, az pedig teljesen kizárt, hogy a kutyaeledel ez alatt az idő alatt megromoljon, ezért segíteni kell egy extra adalékanyaggal a kutyaeledel, hogy a minősége egy nagyobb időintervallum eltelte után is ugyanolyan legyen. Az antioxidáns anyagok jelentősen tudják gátolni a kutyaeledel minőségi romlását, lényegében természetes módon. Ezek az antioxidáns anyagok jelentéktelen mennyiségben találhatók meg a kutyaeledel összetevői között, ezért a kutyaeledel a gyártáskor kapja meg őket. A kutyaeledel általában két szintetikus tartósítószert szokott tartalmazni, a butylhydroxyaniszolt és a butylhydroxytoluolt, sokszor a kutyaeledel alapanyagában is megtalálható már. Ilyenkor nem kell nyilatkoznia a kutyaeledel készítőjének az adalékanyagokról, hiszen nem ő adta hozzá a gyártás során, elég a kutyaeledel borításán feltüntetni, hogy Európai Unió által engedélyezett színezéket és tartósítószert vagy hogy EWG adalékanyagot tartalmaz. Hosszú távon és nagy mennyiségben viszont a kutyus szervezetére károsan hathatnak ezek az adalékanyagok. Az Európai Unióban az adalékanyagok megnevezésénél emberi és állati fogyasztásra előállított termékek között nem tesz különbséget.
 

A kutyaeledel összetételének részletei

A kutya őseit tekintve tulajdonképpen ragadozó állat, hiszen a farkasoktól származnak. Természetesen ettől függetlenül nem csupán a hús a fő táplálék számukra, másféléket is megesznek, ezért túl egyoldalú lenne, ha kizárólag húst fogyasztanának, ezért a kutyaeledel egyértelműen ajánlott számukra. Mivel az emlősökhöz tartoznak a ragadozók is, ezért nem igazán vannak olyan fajok, amelyek tápláléka a növényzet lenne. A ragadozók a legtöbb esetben az elpusztult állatok tetemét vagy az elejtett zsákmányt fogyasztják el. Kizárólag húst csak a macskafélék fogyasztanak, a rókák és a medvék megesznek minden félét. Az elejtett zsákmány egészét elfogyasztják a ragadozók, nem csupán a hús részt, az olyan állatok belsőségeit is, amelyek növényekkel táplálkoznak. Mindenféle táplálékot elfogyasztottak az ősidőkben a kutyák, mint ragadozó fajok, ugyanis egyáltalán nem lehetett tudni előre, hogy mikor fognak újra ételt találni.
 
kutyaeledel 15
 
Az olyan kutyák, akik már háziállatként élnek, sokkal másabb körülmények között nőnek fel, mint a régi, ragadozó fajtársaik, így joggal érdeklődhet minden kutyatulajdonos, hogy mégis milyen ételekkel lenne érdemes táplálni a kis kedvencünket. Erre a megoldást a kutyaeledel, amelyből érdemes a legjobb típust kiválasztani, annak függvényében, hogy a kutya milyen fajtájú és mennyi idős, valamint, hogy mit eszik meg a leginkább. Egy optimális kutyaeledel minden fontos tápanyagot magában hordoz és remek színvonalat képvisel. Érdemes egy olyan áruházat, esetünkben webáruházat meglátogatni, amelyben kizárólag az állatok számára találhatók eleségek, az üzlet valamely tagja szívesen fog segíteni Önnek, hogy eldönthesse, mely kutyaeledel lesz a legmegfelelőbb a kis kedvence számára. Kutyáknak való táplálékot nem olyan mennyiségben és minőségben árulnak az élelmiszerboltok, így kizárólag a szaküzletek ajánlottak, hiszen fontos a kutyaeledel szakszerű összetétele, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit etetünk meg kutyusunkkal. Hogyha lehetőség nyílik rá, kutyánknak főtt ételt is adhatunk, de ebben az esetben is fontos odafigyelni, hogy az ételben optimális mértékben legyenek a különböző tápanyagok, hiszen a vitaminok, ásványi anyagok rendkívül fontosak a fejlődő szervezet számára. Egy kutya esetében nem elég, ha maradékokat kap ételként, könnyedén hiánybetegségekhez vezethet, ezért minden esetben ajánlott a kutyaeledel!
 

A kutyaeledel árának tartalma

Természetesen nem könnyű eldönteni, hogy melyik kutyaeledel lesz a megfelelő választás, különösen, ha hasonló az áruk. A kutyaeledel árának tartalma között a legtöbb esetben a kereskedő árrését, a polcdíjat (multik esetében), szállítási költséget, csomagolási költséget, reklámköltséget, a gyártás és előállítás, valamint a felhasznált alapanyagok költségét találjuk. A multik esetében érdekesség, hogy a gyártónak nagyobb összegeket kell fizetniük a multiknak, hogy egyáltalán bekerüljenek az áruházba, ez az összeg pedig a polcdíj. A multik esetében a kutyaeledel reklámköltsége is jelen van a legtöbb esetben, amelyek valójában nagyon könnyen el lehet kerülni, mégpedig úgy, hogy nem a multik áruházaiból vásároljuk meg a nekünk kellő kutyaeledelt. A reklámköltség tulajdonképpen egy teljesen felesleges kiadás, és még az alapanyagokra szánt összeget is sok esetben csökkentheti.
 
kutyaeledel 16
 
A kutyaeledel származási helyét érdemes megnézni, hogyha a szállítási költségről beszélünk. A szállítási díj leginkább akkor jelentősebb kiadás, ha valamilyen külföldi, leginkább tengerentúli helyről érkezik a termék. Amennyivel több a kutyaeledel szállításának költsége, annyival többet lehetne minőségi alapanyagokra fordítani. Éppen ezért leginkább hazai üzletekből érdemes kutyaeledelt vásárolni, például webáruházunkból. A kutyaeledel reklámköltsége több féle lehet, lehet akár újságban, interneten, rádióban, televízióban megjelenő hirdetés után fizetendő is. A legtöbb esetben a reklámköltségbe számítják bele a kutyaeledel vásárlásához járó ajándékok díját is, amelyek általában játékok, táptartók, ruhák, táskák, takarók vagy tálak. Sok esetben egy kalkulált reklámköltségről beszélünk, nem pedig ajándékokról. A kutyaeledel reklámköltsége is egy olyan kiadás, amelyet sokkal inkább lehetne a minőségi alapanyagokra költeni. Az viszont természetesen egyértelmű, hogy reklámok nélkül nem igazán lehet népszerűsíteni egy kutyaeledelt sem, nem fogják a vásárlók megismerni, pedig az rendkívül fontos egy kutyaeledel esetében.
 
Az üzemi fenntartás díját, a csomagolást és a gyártást az előállítás költsége fedezi. Hatékonyabb a nagyobb üzem egy bizonyos fokig, de sokkal nagyobb méretben már nagyobbak a költségek is. A kutyaeledel gyártásához szükséges költségek és munkaerő fenntartásához is nagy összegek szükségesek. Érdemes azonban néhány szót ejteni az alapanyagokról, amelyek a legfontosabbak valójában, hiszen meghatározza a kutyaeledel valódi értékét. Az alapanyagokról, összetevőkről volt már szó oldalunkon. A minőség és a származás a legfontosabb a kutyaeledel alapanyagainál. Sajnos sokszor hamu tartalmú húsliszteket használnak, amely olyan csontszármazékkal van telítve, amely lényegében semmit nem ér. Az olyan kutyaeledel, melynek csomagolásán megtalálható, hogy alacsony hamutartalmú húslisztet tartalmaz, az jobb minőségű kutyaeledel.
 
/hirek/kutyaeledel