Facebook belépés
Google belépés
Jelenleg a kosarad még üres. Helyezz terméket a KOSÁRBA!
Akció érvényes már csak:
00
óra
:
00
perc
:
00
mp
Visán Optimanova Cat Adult Chicken&Rice 8 kg macskatáp
Visán Optimanova Cat Adult Chicken&Rice 8 kg macskatáp
Holnapi Ár: 11 305 Ft
Megtakarítás
-565 Ft
Mai Ár: 10 740 Ft
DBszall-fiz 


Miért tőlünk?

 • Tartósan Alacsony Árakat biztosítunk
 • Már több, mint 50.000 csomagot szállítottunk
 • Kiszállítás 24 óra alatt raktárkészletről
 • 10.000 Ft felett INGYENES szállítás
 • Személyes átvétel 5 saját üzletben
 • Választható Ajándéktermékek
 • Minden vásárlás után Hűségpontok
 • OTP bankkártyás fizetési lehetőség
 • Állandó és időszakos Kedvezmények
 
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

 


Együttműködő partnereink:
 Az olcso.hu partnere a(z) Kedvencek.net


Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A kutyatáp röviden

A kizárólag kutyák általi fogyasztásra szánt élelmiszerek gyűjtőneve a kutyatáp. Főleg a hús az a táplálék, amely a legalkalmasabb, mint kutyatáp, ugyanis a kutya is olyan rövid gyomor-bél résszel, hegyes, éles fogakkal rendelkezik, mint bármely más ragadozó állat. A kutyák viszont az elmúlt évezredek alatt túl tudnak már élni akkor is, ha nem húsételeket fogyasztanak vagy az emberek által meghagyott húst, sikeresen alkalmazkodtak ehhez az életmódhoz, így a kutyatáp már nem feltétlenül csak hús lehet.
 
A kereskedelmi forgalomban is kapható kutyatáp a tulajdonosok számára rendkívül fontos, ezért például 2007-es évben 8,5 milliárd dollárt költöttek rá az USA-ban. Ezek mellett vannak olyan kutyatulajdonosok, akiknél a kutyatáp nyers hús vagy élelmiszerboltokban vásárolt ételek, tehát otthon saját maguk készítik el kedvencüknek.
 
kutyatáp 1
 

A kutyatáp története

A 18. században kezdett elterjedni a pâtée szó Franciaországban. Az eredetileg baromfik számára kitalált eledelre utalt a szó. A háziállatoknak készítették kis húsarabok és kenyérmorzsa összekeverésével, legalábbis ezt írták 1756-ban, amikor feltűnt a kifejezés a szótárban. Egy korábbi gyakorlatról is található említés egy 1781-es enciklopédiában. Ebben az található, hogy eltávolítva a szarvas vérét, szívét és máját, kenyérrel, sajttal és tejjel keverték össze, a kutyának pedig ez a keverék volt a kutyatáp.
 
Az 1844-es év környékén bevett angol szokás volt, hogy a tepertő legyen a kutyatáp, pedig Nicholas Boyard francia francia író még papírra is vetette, hogy ezt nem szabad tenni. Szerinte beteggé és túlsúlyossá teszi a kutyát a tepertő. A francia író szerint olyan leves legyen a kutyaétel, amely hússal és kenyérrel készült, és naponta kétszer adják a kedvenceknek. Az angoloknál kifejezetten a kutyáknak szánt kutyatáp volt elterjedt már a 18. század végétől, ezért elkészült egy javasolt étrend a kutyák számára.
 
kutyatáp 2
 
A javasolt étrend szerint búzaliszt és/vagy árpa összekeverése tejjel vagy húslevessel a megfelelő kutyatáp a kedvenc számára. A leírás szerint jól megfőzött vagy átsütött báránylábbal, illetve liszttel kevert tepertővel még változatosabbá tehető a kutyatáp. Mindig szükséges alaposan megfőzni a húst, amiből a kutyatáp lesz, erre külön felhívják az emberek figyelmét! A javaslat szerint ha vadászidény van, a kutyatáp aznap maradjon ki, előző este táplálkozzon a kutya, esetleg reggel lehet egy kis tejet adni a kutyának, nappal pedig kenyeret és tejet.
 
Ken-L Ration néven jelent meg Angliában az I. világháború után a konzerv lóhús, mint kutyatáp. A szárított hús kutyatáp és a konzerv macskatáp bevezetése a Gaines Élelmiszervállalat nevéhez fűződik, és az 1930-as évekre tehető. A 200 millió dollárt is meghaladták az állateledelek eladásai a II. világháború végére. Jó áron értékesíteni tudták egyesek az élelmiszergyártás során előállított mellékterméket, ezért a General Foods, a Quaker Oats és a Nabisco vállalatok a macska- és kutyatáp piacán is elkezdett tevékenykedni az 1950-es években.
 

Kutyatáp a kereskedelemben

Nedves táp vagy konzerv, illetve szárított formában értékesített a legtöbb kutyatáp, leginkább már az állatoknak szánt alapanyagokból készítik őket. 60-90 százalékos konzerveledelek nedvesség tartalma, a száraz kutyatáp esetében ez 6-10 százalék közé tehető. Olcsóbb és könnyebben kezelhető a száraz kutyatáp, így jobban is kedvelik a kutyatulajdonosok. A 7 évvel korábbi állapothoz képest 50 százalékkal emelkedett a kutyatáp eladása, 2010-ben például 8 millió dollárt költöttek kutyatáp vásárlására.
 
kutyatáp 3
 

A nedves táp

A konzerválás során megfőzik, mivel gyárilag steril a kutyatáp, konzerv vagy nedves táp. Nem feltétlenül steril az olyan kutyatáp, amely nem konzervként van értékesítve. A száraztáp zsír- és fehérjetartalma kevesebb, mint a nedves tápé. Fehérjékből és gluténből készül az olyan nedves táp, kutyatáp, amely húsdarabokat is tartalmaz.
 

Alternatív kutyatáp

Megjelent a piacon az utóbbi években több olyan kutyatáp, amely más, mint a hagyományos kutyaeledel.
 
 • Fagyasztott kutyatáp: főtt és nyers formában is árulják ezt a fajtát. Az olyan kutyatulajdonos a célközönség, amelyek kedvenceinek a kutyatáp otthon készül. Igyekeznek a cégek ugyanolyan minőséget biztosítani ezen termékek esetében, melyek olyanok, mint az otthon készültek.
   
 • Liofolizáld vagy dehidratált kutyatáp: főtt és nyers formában is kapható. Általában a levegőn szokták szárítani vagy fagyasztani szokták, a nedvességet pedig kivonják belőle, azaz dehidratálják, így a baktériumok szaporodását meg lehet gátolni. Ezen kutyatáp esetében a táphoz forró vizet adnak az etetés előtt. Sok ember szerint viszont ez nem jó kutyatáp, mivel a dehidratálás során a fontosabb vitaminok eltűnnek belőle.
Vegetáriánus kutyatáp is kapható már a piacon. A vegetáriánus kutyatáp tartalmaz burgonyát, borsófehérjét és zabkását, ezek a húsban megtalálható fehérjét pótolják. Sok ember azért van a vegetáriánus kutyatáp mellett, mert a legfontosabb a kedvence egészsége, sokszor allergiás reakciók elkerülése miatt szükséges ezen kutyatáp adása.
 

A kutyatáp összetételéről, avagy mi mindent egyen kedvencünk, a kutya?

A kutyák, mivel őseik a farkasok, ragadozó állatok. Nem kizárólag húst fogyasztanak, hanem másfajta táplálékokat is, ezért nem elég, ha csak húst kapnak, hiszen az túlságosan egyoldalú. A ragadozók az emlősökhöz tartoznak, elenyésző azoknak a fajoknak a száma, amelyek növényekkel táplálkoznak. A ragadozók legnagyobb része zsákmányt szerez vagy elpusztult állatok tetemétfogyasztja el. Egyedül a macskafélék táplálkoznak csakis hússal, a medvék és a rókák mindenféle táplálékot megesznek. A ragadozók az elejtett állat egész testét megeszik, például a növényekkel táplálkozó állatok belsőségeit, beleit is, tehát nem csupán húst. A kutyák mint ragadozók az ősidőkben mindenfajta táplálékot megettek, hiszen kiszámíthatatlan volt, hogy mikor találnak újra ennivalót. A háziállatként élő kutyák azonban manapság már más körülmények között élnek, mint elődeik,tehát felmerül a kérdés, hogy mi mindennel is érdemes táplálni kedvencünket.
 
A legegyszerűbb mód, ha az ember tájékozódik a sokféle kutyatáp felől és kiválasztja az ideális fajtát annak megfelelően, hogy mennyi idős, milyen fajta a kutya és nem utolsósorban azt, hogy mi mindent eszik a kutyánk a legszívesebben. Nagyon fontos, hogy a kutyatáp kiváló színvonalú legyen, minden lényeges tápanyagot tartalmazzon. A legcélravezetőbb, ha elmegyünk egy szakboltba, ahol csakis állatoknak való eleségeket lehet kapni, mert ott az eladó bizonyára a legmegfelelőbb kutyatáp fajtát fogja javasolni Önnek. Egy élelmiszerbolt nincs olyan jól ellátva kutyáknak való táplálékokkal, mint egy szaküzlet és a kutyatáp összetétele sem olyan szakszerű, ezért is érdemes egyenesen egy állateledel boltot fölkeresni. Amennyiben van rá módunk, főtt ételt is készíthetünk kedvencünknek, viszont mindig tartsuk szem előtt azt, hogy a különféle tápanyagok a megfelelő arányban legyenek jelen az ételben. Nem elégséges, ha a házőrző csakis a megmaradt ételekből kap, mert az hiánybetegségeket idézhet elő.
 
kutyatáp 4
 
A táplálék mennyisége is lényeges kérdés, a kutyatáp tasakján mindig megtalálható, hogy mekkora súlyú, milyen életkorú kutyának mennyi étket adjunk. Ha 10 kg-os kutyánk van, annak 350-500 g kutyatápot érdemes adni, egy 50 kg-os kutyának 1200-2000 g-ot.A mennyiséget befolyásolja az is, hogy a kutyatáp mennyi energiát tartalmazó tápanyagokból áll. Egy következő jelentős kérdés az is, hogy naponta hányszor adjunk enni a kutyának. A fiatal, 2-6 hónapos kutyáknak naponta háromszor érdemes enni adni, 6-12 hónapos korban kétszer, 1 éves kor fölött pedig elegendő egyszer ételt adni kedvencünknek. A leghelyesebb este, lehetőleg nagyjából egy adott időpontban kiadni az ételt a házőrzőnek.
 
Milyenfajta otthon készített ételeket kaphat a kutya? Főtt húsokat: csirkemellet, csirke-farhátat, pulyka-, sertés-, illetve marhahúst, a következő szénhidrátot tartalmazó ételeket: főtt burgonyát vagy rizst, főtt tésztát, párolt zöldségeket, tejtermékeket: főtt tojást, joghurtot, sajtot, túrót, rozs-, ill. árpapelyhet, főzött korpát. Az egyik legkézenfekvőbb eledel a kutyák számára a csont. Nem szabad azonban túl sokat adni belőle a házőrzőnek, és előtte meg kell azt főzni, mert úgy válik emészthetővé a házi kedvenc számára. Pompás étel a kutyának a főtt sertés vagy marha combcsont és a lapockacsont. Vigyázzunk, ne adjunk szilánkos csontot a kutyának, hogy elkerüljük a sérülést. Az ilyen jellegű csontot meg lehet darálni, s úgy már vegyíteni lehet azt a kutya eledelével.
 

A kutyatáp vizsgálata

A Magyarországon is kapható száraz kutyatáp kisebb hibákkal rendelkezik csak, leginkább jelölési hibákkal. A kutyatáp mentes bármilyen, a kutya egészségére veszéllyel levő anyagtól, és előnye, hogy már az olcsóbb árú változatok között is meg lehet találni a jobb minőségűt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azaz a NÉBIH kutyatáp tesztjén ezek a tények kerültek megállapításra. A teszt során a hatóság által vizsgált 41 féle száraz kutyatáp került nagyító alá.
 
kutyatáp 5
 
A szakemberek a kutyatáp mintáit közvetlenül a hazai készítőktől és kereskedőktől szerezték be. Az ellenőrzés során a kutyatáp csomagolását is értékelték, valamint azt is megnézték, hogy a kutyatáp jelölése a jogszabályokban lefektetett előírásoknak megfelel-e. A kutyatáp címkéjén feltüntetett összetevőket összevetették a laboratóriumi értékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Salmonella spp, Enterobacteriaceae sp., valamint az avasság paramétereit is ellenőrizte mind a 41 féle kutyatáp esetében, érzékszervi vizsgálatokkal együtt. Az érzékszervi vizsgálatoknál a NÉBIH szakemberei azt vizsgálták, hogy a kutyatáp megjelenése, egyszóval a töredezettsége, a formája és a színe milyen, valamint a kutyatáp szagának hatását a gazdi számára.
 
A szakemberek apróbb jelölési hiányosságot is találtak a kutyatáp körülbelül ötödénél, a kutyatáp címkéjén közölt összetevők (nyershamu százalékos mennyisége, nyerzsírok és -olajok, nyersrost, nyersfehérje) esetében pedig 16 tételnél sikerült hibát találni. Leginkább a nyersrosttal akadtak problémák, mégpedig az, hogy a gyártó által biztosított értéknél magasabbat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
 
kutyatáp 6
 
A kutyatáp kötelező és alapvető adatai mellett a gyártók sok esetben önkéntesen is feltüntettek a címkén adatokat, mint például a garantált makroelem, a hozzáadott vagy garantált vitamin és nyomelem. A makroelemek, azaz a foszfor, kalcium és nátrium esetében az érintett 14 kutyatáp felénél, a nyomelemek, mint a szelén, cink, mangán, vas és réz esetében 28 kutyatáp negyedénél mutattak ki a laborvizsgálatok a vállalthoz képest eltérő értékeket.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szükséges intézkedéseket megtette a hiányosságok után, folyamatban is vannak az eljárások. A kutyatáp vizsgálatának egy erősen pozitív hatása is van, mégpedig az, hogy súlyosabb szankciót, legyen az akár forgalomból kivonás, egy kutyatáp esetében sem kellett alkalmazni.
 

A kutyatáp kiválasztásának szempontjai

Törvénybe van foglalva, hogy a kutyatáp gyártói a csomagoláson csökkenő sorrendben feltüntessék, hogy a termék milyen összetevőkből áll. Ez azért jó, mert a kutyatáp minőségére következtetni lehet az összetevők sorrendjéből. Ezzel viszont vigyázni kell, mert már bevált cselekkel is ki szokták védeni ezt a szabályt. Ez általában úgy szokott működni, hogy több elemre osztják fel a nem túl kívánatos összetevőket, ezért a csomagoláson bár feltüntetik, de mégis a felsorolás legalján kap helyet. Fontos odafigyelni a feltüntetett részletekre is, a csirke ízű és a csirkés szó nem biztos, hogy azt jelzi, hogy a csirkében megtalálható értékes tápanyagokat tartalmaz az adott kutyatáp. A gyenge minőségű összetevőket tartalmazó kutyatáp esetében ez mesterséges ízfokozó segítségével is elérhető. Ez által sajnos a kedvencünk ínyére lesz a rossz minőségű kutyatáp, a gyártónak sikerül elérnie, hogy a nem túl egészséges tápot megszeresse a kutya. Éppen ezért fontos mindig szem előtt tartani, hogy nem egyenlő a minőséggel a kutyatáp ízletessége.
 
kutyatáp 7
 
Az alacsony és olcsó minőségű kutyatáp sok esetben tartalmaz olyan állati eredetű, leginkább elkerülendő összetevőket, mint a faggyú zsíradék, a szőr, a bőr, a tüdő, a gyomor, a toll, a köröm, a pata, a bél vagy a csont. De ezeket nevezhetnénk úgy is, hogy vágóhídi-, konzervgyári-, és élelmiszeripari hulladék, értékes tápanyagforrást egyik sem tartalmaz. Ezekből általában halliszt és húsliszt készül, amelynek köze nincs a valódi húshoz. A kutyatáp összetevői listájában szereplő növényi melléktermékek sem a legjobbak a kutya számára. Kedvencünk sok esetben nem igazán tudja megemészteni, ilyen növényi melléktermékek például a gyümölcsmagvak, a mogyoróhéj vagy a dióhéj.
 
kutyatáp 8
 
Fontos megjegyezni, hogy nem minden a kutyatáp színe. Mesterséges színezés által is el tudják érni a kívánt hatást, ha nincs elég minőségi tápanyag a kutyatápban ahhoz, hogy olyan színű legyen, amilyennek lennie kellene. Éppen ezért szín alapján sosem szabad kutyatápot választani! Fontos arra is odafigyelni, hogy az adalékanyagokat milyen mennyiségben tartalmazza a kutyatáp, a tartósítószert, a mesterséges színezéket és az ízesítőt. Leginkább az az optimális, ha ezeket a kutyatáp mellőzi és egyikből sem található benne. Mivel a száraz kutyatáp nedvességtartalma körülbelül 5-12% között van, ezért ha száraz kutyatáp az eledel a kutyának, akkor fontos odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű vizet is fogyasszon el hozzá.
 
A kutyák sok esetben jobban szeretik a konzerveket. Arról is fel lehet ismerni, hogy megfelelően tápláljuk-e kutyánkat, hogy ha igen, akkor természetesen fog mozogni, szabályosan fog működni az emésztése, épek lesznek a fogai, erősek a csontjai és csillogó, fényes a bundája. Éppen ezért ajánlott odafigyelni arra is, hogy amikor a táplálékát üríti, mekkora kupacot hagy ott a kutyus. Könnyű megállapítani, hogy a kutyánk emésztése rendben van-e, ugyanis a könnyen emészthető, jó minőségű és értékes tápanyagokat tartalmazó kutyatáp esetében a kupac kisebb lesz, a rossz kutyatáp esetében pedig egyértelműen nagyobb. A jó minőségű kutyatáp elhanyagolhatatlan kedvencünk számára!
 

Amit érdemes tudni a száraz kutyatáp részleteiről

Mint ahogyan az mindenki számára egyértelmű, húsevők a kutyák főként, így zöldségre és húsra van leginkább szükségük. Aki szeretné a kutyáját jó körülmények között tartani és nevelni, annak a jó minőségű száraz kutyatáp az ajánlott, valamint akár a házi koszt és a teljes értékű kutyakonzerv sem elhanyagolandó. A házi koszt sem mindegy, hogy miből áll, ne maradékot adjunk a kutyánknak, hanem zöldség és hús kombinációját. Esetenként minimális mennyiségű gyümölcsöt is lehet akár adni a kedvencünknek, valamint szára jutalomfalatokkal is lehet díjazni ügyességét. Az ezen kívül eső ételek nem a kutyáknak valók. A csokit, a kockacukrot és a fagyit is nagyon szeretik a kutyák, viszont sajnos ennek ellenére a kutyának nem teszünk jót ezekkel a finomságokkal. Amennyiben szeretnénk kényeztetni kutyusunkat, akkor egészséges, ízletes és mindemellett csúcsminőségű rágcsákat lehet már kapni, amelyeket teljesen nyugodtan meg lehet etetni kedvencünkkel.
 
kutyatáp 9
 
Sokan azt hiszik, hogy a szuperprémium minőségű kutyatáp egy vagyonba kerül, pedig ez egyáltalán nem igaz. A minőségi száraz kutyatáp kilója már pár ezer forintos áron elérhető nálunk is. Sokakban felmerül viszont a kérdés, hogy melyik a legjobb száraz kutyatáp. Az a legjobb, amely magas felszívódású, tartósítószer mentes és mesterséges színezéktől mentes, szóját sem tartalmaz, szénhidrátot és fehérjét viszont nagy mennyiségben tartalmaz. Főként ez a legjobb fajta kutyatáp, a kutyák szívesen fogyasztják, megfelelő mennyiségű energiát adnak a kutyának és könnyen emészthetőek. Természetesen amennyiben a kutyánk kevésbé érzékeny emésztésű, akkor ki lehet kísérletezni, hogy melyik kutyatáp a legjobb számára.
 
Kerülendő az olyan kutyatáp vásárlása, amelyen csomagolásán nem lehet részletesen megtalálni, hogy mit tartalmaz. Amennyiben csak annyival látják el, hogy valamennyi százalék állati fehérje és szénhidrát van benne, az a kutyatáp nem jó, nem szabad megvenni. Ebből a rövid tájékoztatásból ugyanis nem lehet megtudni, hogy milyen növényből és állatból készítették. Meglepetés érheti az embert ugyanis, ha megnézi egy-egy kutyatáp összetevőit. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy a szuperprémium elnevezésű kutyatáp valóban olyan minőségű, pedig az a kevés hús, amit tartalmaz, annak forrása sem egyértelmű. Sok olyan eset fordul elő, hogy az állatorvos értékesít és ajánl valamilyen kutyatáp fajtát, ami természetesen jó dolog, de nem biztos, hogy a kutyatáp ár-érték aránya is olyan jó.
 
kutyatáp 10
 
Fontos megemlíteni, hogy nem feltétlenül csak az ismert nevű kutyatáp a jó. A sokat reklámozott és mindenki által ismert márkák ára is elég magas, muszáj meggyőződni arról, hogy a magas ára mögött a tartalma és az értéke is ugyanolyan magas-e. Sok kutyatáp tartalmazhatja azt a feliratot, hogy állatorvosok ajánlásával vagy hogy szuperprémium, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy gyakorlatilag az összes ismert fogkrémet is reklámozzák és mindet orvosok ajánlják.
 

A kutyatáp minőségének fontossága

A kutyatáp esetében a legtöbbet felhasznált összetevők megléte sem feltétlenül jelenti azt a tényt, hogy megfelelően lenne táplálva ez által a kutyatáp által a kutya. Minden kutyatáp esetében ugyanis az összetevőknek jó minőségűnek kell lennie és megfelelő arányban kell szerepelnie, mind a feldolgozás után, mind a feldolgozás előtt. A helyes táplálás kulcsa kizárólag az összetevők biológiai értéke. A kutyatápban található fehérjék aminosav-tartalának értéke pedig a biológiai értéket adja. Remek fehérjeforrás például a tojás, minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Egy kutya számára önmagában még nem kielégítő tápanyag a kukorica és a búza, a hiányzó aminosavakat viszont tudják pózolni néhány húsalapú fehérjével, és így már létrejöhet a megfelelő kutyatáp.
 
kutyatáp 11
 
Maga a táplálkozási folyamat lényegében a tápanyagok hasznosításából, lebontásából és felvételéből tevődik össze. A víz, az ásványi anyagok, a vitaminok, a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok tulajdonképpen elengedhetetlen feltételei a kutya alapvető életfunkcióinak fenntartásához és működéséhez. Természetesen egy kutyatáp esetében nem csak ezek a legfontosabb tulajdonságok, meglehetően fontos szempont az is, hogy könnyen emészthető legyen és nagyon finom. Az emészthetőség szempontjából az a táplálékmennyiség a lényeges, amelyet ténylegesen felszív a kutya szervezete. A kutyatáp gyártói a legtöbb esetben az emészthetőséggel kapcsolatos információkkal rendelkeznek, amennyiben mégsem rendelkeznek, akkor betájolható az emészthetőség a keletkezett ürülék és az elfogyasztott kutyatáp összehasonlításával. Magától értetődően ha az ürülék minél kevesebb, a táplálék annál jobban hasznosulni tudott, tehát emészthető.
 
Fontos megemlíteni, hogy nem elég csupán az összetevők fogalmát tudnunk. A gyenge és sovány talajban termelt gabonafélék például ásványi anyagokban és vitaminokban szegényebbek lesznek. A zöldség- és gabonafélék akár fertőzöttek is lehetnek a növényvédő-szerek és a trágyamaradékok által. A kutyatáp összetevőit a gomba és a penész is jelentősen károsíthatja, valamint sok esetben megkérdőjelezhető a hús minősége is. Biztosan sok ember járt már úgy, vagy hallott történeteket arról, hogy hajszálat vagy más, nem túl gusztusos tárgyat talált az ételében, érdemes belegondolni, hogy ennél sokkal gyengébb a kutyatáp összetevőinek minőssége. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban a hatóságok a kutyatáp összetevőinek szövetségi vizsgálatát egyáltalán nem teszi kötelezővé. Szerencsére ennek ellenére is ellenőrzik több államban is a kutyatáp gyártóit és a gyártóüzemeket.
 
kutyatáp 12
 
A címkéin nagyon sok információt találhatunk meg, így a tartalom mennyiségének feldolgozása időbe telhet. Ezt az időt viszont nem érdemes a boltok választékánál eldönteni, sokkal jobb mintacsomagokat vagy prospektusokat átnézni otthon, de még jobb, ha webáruházban vásárol! Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a kutyatáp összetevőinek minősége nincs feltüntetve a címkén. A minőségre vonatkozó információkat leginkább állatorvosok és más rutinos szakemberek tudják megmondani. A kutyatáp esetében a gyártó hírneve, a kutyatáp minősége és az ára is fontos szempont!
 

A kutyatáp alkotóelemei

Vitaminok
 
A kutyák esetében is ugyanolyan szinten fontosak a vitaminok, mint egy egyszer ember számára, ezért a kutyatáp mindenféle vitaminnal el van látva. A C és a K vitaminok kivételével egyáltalán nem, esetleg nem a szükséges mennyiségben állítja elő a kutya szervezete a vitaminokat önállóan, ezért a kutyatáp vitaminja mindenképpen szükségesek, hiszen a vitaminszükségletet és a rendszeres ellátást csak ezzel lehet biztosítani. A zsírban oldódó vitaminok azért előnyösek, mert a kutya szervezetébe jutó felesleges mennyiség a zsírsejtekben elraktározódik későbbre, hogy akkor használja fel a szervezet. A kutyatáp vitaminjainak másik fele a vízben oldódó vitamin, amely éppen ezért nem tud elraktározódni a szervezetben, a szervezetből a fölösleges folyadékkal távozik. A vitaminok tulajdonképpen oxigén érzékenyek, fény- és hőérzékenyek egy bizonyos fokig, így a kutyatáp tárolása vagy gyártása közben felhasználhatatlanná vagy hatástalanná válhatnak. 
 
Éppen ezért fordul elő, hogy sok kutyatáp gyártásával foglalkozó cég mesterséges vitaminokat ad a kutyatáphoz, a veszteséget ezzel pótolva. A felelősséget a kutyatáp gyártásával foglalkozó cégek természetesen szeretik áthárítani, ezért a kutyatáp csomagolásán feltüntetik, hogy csak a szavatossági idő lejártáig marad a vitamin hatékony. A kutyatáp szintetikus vitaminjai biokémiai módszerrel készülnek laboratóriumi környezetben. Ezek körülbelül 75-95%-ban egyeznek meg a természetes vitaminok kémiai és biológiai tulajdonságaival. Hogyha a kutyatáp tájékoztatóján az összetételnél valamelyik vitamin megnevezésre kerül, akkor az kizárólag mesterségesen elkészített vitamint jelent, nem a természetest. Sok olyan gazdi, aki otthon szokott főzni kedvencének, sokszor elfelejti, hogy az alapanyagokban található vitaminok a főzés során távoznak, így a kutyatáp által kell pótolni a vitaminszükségletet.
 
kutyatáp 13
 
Ásványi anyagok
 
Tulajdonképpen a táplálkozás által tud a kutya szervezetébe jutni mindaz az ásványi anyag, amely a szervezetének működéséhez és fejlődéséhez egyértelműen szükséges. A kutya anyagcseréjének fontos szabályozóanyaga és a fogak, valamint a csontozat nélkülözhetetlen építőanyaga a kutyatáp ásványi anyag tartalma. A kutyatápban megtalálható kálium a vese és a szív működését befolyásolhatja, a cink az enzimtermelődés minőségét és a bőr működését befolyásolhatja, a magnézium pedig az idegszövetek minőségét. A kutyának több rendkívül fontos anyagra is szüksége van, mint például a szelén, a molibdén, a mangán, a kobalt, a nikkel, a króm, a jód, a cink, a vas, az ólom, a kálium, a klór, a nátrium, a magnézium, a foszfor és a kalcium. Ezek az ásványi anyagok természetes formában meglehetősen ritkán találhatók meg egy kutyatáp összetevőiben. A kutyatáp más anyagokkal együtt tartalmazza általában ezeket az ásványi anyagokat. Ha nem a szükséges mennyiségben kerülnek az ásványi anyagok a kedvencünk szervezetébe, akkor a szervezet a belső tartalékait kezdi felemészteni, ilyenkor pedig a hiánybetegséget felismerni rendkívül nehéz, sokszor már késő is. A legtöbb kutyatáp tartalmazni szokta a kutya ásványianyag-szükségleteit, tehát ez mindenképpen jó pont a kutyatáp javára.
 

A kutyatáp hátulütői

Természetesen, ahogy minden termék és áru terén, úgy a kutyatáp terén is csalhat néha a látszat. A konzerv kutyatáp nedvességtartalma 80 százalék körül alakul, tehát nagyjából ennyi vizet, és csak a fennmaradó 20 százalék szárazanyagot vásároljuk meg. Rendkívül fontos, hogy a 20 százalék szárazanyagban milyen mennyiségben található meg a fehérje. Amennyiben a kutyatáp húslisztet vagy húst tartalmaz, akkor bátran meg lehet vásárolni. Hogyha állati eredetű melléktermék és a hús összevontan van feltüntetve a kutyatáp címkéjén az összetevők között, akkor nem árt a tájékoztatót részletesebben is áttanulmányozni. A kutyatáp megvásárlása előtt érdemes gondolkodni és számolni egy kicsit, hiszen a vásárláshoz támpontot nem fog tudni adni a fehérjetartalom, hiába olvassa az ember a kutyatáp címkéjén akár azt, hogy növényi eredetű fehérjeforrás. Bár hozzá kell tennünk, ez utóbbi azért pont segíthet a döntés meghozatalában, ugyanis inkább a húst szeretik a kutyák, nem a növényi fehérjéket. Rengeteg kutyatáp tartalmaz nem nevesített gabonaféléket. Ahogyan már szó volt róla, a kutyatáp szárazanyag tartalma alapból elég alacsony, ezért a pénzünkért cserébe nem igazán szeretnénk kukoricadarát, árpát vagy búzát kapni.
 
kutyatáp 14
 
A kutyatáp kevés hústartalma akkor kifogásolható leginkább, amikor a kutyatáp csomagolásán nagy húsdarabok találhatók és kelletik magukat a húsos falatok. A kutyatáp kiválasztásánál az ára tud főleg támpontot adni. Ahogyan pár száz forintért nem lehet kapni olyan virslit, amely húsból készült, úgy a kutyatáp terén sem kell meglepődni, ha néhány száz forintért nem kapunk fél kiló húst. A 100-200 forintos konzerv kutyatáp összetétele egyértelműen nem tudja felvenni a versenyt a 300-400 forintos, vagy még drágább kutyatápéval. Az olcsó kutyatáp silány összetevőkből áll és ballaszttal teli, ez pedig nem hasznosul, csak átmegy a kutya belein. A kutya ürülékéből egyértelmű következtetést lehet levonni annak terén, hogy milyen kutyatápot kapott, jó minőségűt-e vagy rosszat.
 
Sok kutyatáp színezéket kap és szép színes lesz tőle, de ennek tulajdonképpen nem sok értelme van. Több gyártó is színezéket ad a kutyatáphoz, hogy az eredeti színét vissza tudják állítani vagy csupán a gusztusosabb külső miatt. A kutyatáp színezése egyértelműen egy negatív tényező, hiszen a kutyát nem érdekli, hogy milyen színű ételt kap, a színezés csak a vásárlók csábítása miatt történik, de a színezék mégis rossz hatással van a kutyák szervezetére. A legfontosabbak a kutyatáp tekintetében a gabonafélék, a színezékmentesség, a zöldségtartalom és a vitamintartalom, valamint a fehérjetartalom. Ezek mellett fontos még, hogy a kutyatáp címkéjén megtalálható legyen mindenféle tájékoztató, különösképpen magyar nyelven, könnyen érthető és olvasható legyen.
 

A kutyatáp további elemei

Tápanyagok
 
Sajnos manapság olyan élelmiszergyártási technológiák és törvények vannak, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a kutyát tartó emberek által bármilyen elképzelhetetlen és elképzelhető húsevő vagy ragadozó emlős emésztőrendszere által feldolgozhatatlan vagy feldolgozható alapanyagból előállítható legyen a kutyatáp, valamint a kutyatáp gyártása során bele lehessen keverni, hozzáadni, felhasználni a készítés során ezeket. A kutyatáp viszont csak akkor mondható igazán jónak, ha a tápanyagok mennyisége elég nagy, valamint csak olyan tápanyagokat tartalmazzon, amelyekre a kutyáknak mindenképpen szükségük van. A kutya esetében két ilyen tápanyag a legfontosabb, az egyik a szénhidrát, a másik pedig a protein.
 
kutyatáp 15
 
Protein
 
A protein tulajdonképpen fehérjeanyag, amely egy olyan molekula, ami aminosavakból épült fel, a kutyat szervezetének pedig pontosan ezekre az aminosavakra van a főleg szüksége. A kutya szervezete elő tudja állítani a molekulák kisebb mennyiségét, de a nagyobb résznek a kutyatáp által kell bejutnia a kutya szervezetébe. A proteinek nélkül a kutya teste nem tud fennmaradni és fejlődni, hiszen az izmok, az inak és a csontok alapjait is ezek a molekulák adják. A kutya immunrendszerének alakulásában és az anyagcsere-folyamatban is jelentős szerepe van a proteineknek, ezért is fontos, hogy a kutyatáp tartalmazza. A kutya által fogyasztott kutyatáp proteintartalmának feldolgozása az aminosavak segítségével a belekben és a gyomorban kezdődik meg, ezután pedig a testrészek felé indul meg a májból.
 
A fehérjék külön bonthatók növényi eredetű fehérjékre, mint a zöldségfélék és gabonafélék, és állati eredetűre, mint a tojás vagy a hús. A növényi eredetű fehérjéknek csak egy kevés százaléka az esszenciális fehérje, amíg az állati eredetű fehérjék teljes értékű fehérjét tartalmaznak. Éppen ezért a növényi eredetű fehérjék nagy részét a kutya szervezete egyáltalán nem tudja felhasználni és hasznosítani. Egészen pontosan, a növényi eredetű proteineknek csupán 60%-át tudja a kutya feldolgozni, míg az állati eredetű fehérjéknek a 95%-át. Amennyiben a kutya szervezetébe nem jut protein a kutyatáp segítségével, úgy a testsúlya csökkenhet, a szőre fénytelenné válhat, a testének természetes méregtelenítési folyamata is csökkenni fog, gyengébbé válik az izomzata. A másik véglet viszont, ha a kutyatáp által túl sok fehérjéhez jut a kutya, akkor a kutya veséje, mája és csontozata is nagy terhelés alá fog kerülni, többféle betegség keretén belül jelentkezhetnek a melékhatások. Kívülről leginkább a kutya vizeletének erős szagáról vagy a kutya elhízásáról lehet felismerni a problémát. A szoptatós anyakutyáknak, a gyakori stresszhelyzetbe kerülő munkakutyáknak, az aktív testmozgást végző kutyáknak és a kölyökkutyáknak rendkívül fontos, hogy a kutyatáp által a proteint, a fehérjét nagy arányban tudják bevinni a szervezetbe.
 
Szénhidrát
 
Az általános élelmiszerek legtöbbjének fő alkotóelemét a szénhidrátok teszik ki, természetesen a kutyatáp legtöbbje sem képez kivételt ez alól. A különféle gabonafélék adják leginkább a szénhidrátokat, valamint azok a termékek és anyagok, amelyek ezek feldolgozásából származnak. Ezek a tésztagyártási termékek, pékipari- és daratermékek, a gríz vagy a liszt. Glükózzá próbálja alakítani a szénhidrátot a kutyák szervezete, a glükóz viszont folyamatos inzulinellátást igényel, hogy a kutyatáp által bevitt energiát el tudja juttatni a megfelelő sejtekbe. A gyomor mirigyei a szükséges inzulint előállítják. Nagy mennyiségű szénhidrátra viszont nincs szüksége az előbb említett körfolyamathoz egy egészséges kutya szervezetének. Mivel minden konyhai megmaradt koszt és kutyatáp is tartalmaz annyi szénhidrátot, amennyire a kutya szervezetének szüksége van a megfelelő működéshez, így nagyon ritkák az olyan kutyusok, amelyek szénhidráthiányban szenvednek.
 
kutyatáp 16
 
Ezzel ellentétben jóval többen vannak az olyan kutyák, amelyek szénhidrát-túladagolásban szenvednek. Rengeteg olyan kutya található, amelyek puffadtnak, kövérnek és elhízottnak látszanak, ez azért van, mert a rengeteg szénhidráttal teli kutyatáp vagy más táplálék miatt több glükózt nem tud feldolgozni a szervezetük, így zsírrá alakul a felesleges mennyiség. A gabonaféléket kémiai anyagokkal szokták kezelni, az allergiás megbetegedések pedig a háziállatok körében egyre nagyobbak a géntechnika mezőgazdaságban megtalálható alkalmazása miatt, főleg ha a kutyatáphoz olcsó alapanyagokat használnak fel. Amennyiben a kutyatáp nagy arányban tartalmaz szójaféléket, az rendkívül veszélyes lehet az előbb említett szempont miatt. A táplálék összetevőire mindenképpen fontos odafigyelni, hiszen káros anyagok az olyan kutyák tányérjába is belekerülhetnek, amelyek kizárólag gyári kutyatápot kapnak enni. A médiában és nemzetközi fórumokon is megtalálhatók olyan viták is a témában, amelyek a házi koszt és a kutyatáp között kívánnak érvelni, a vegetáriánus vagy a húsos étrend között, esetleg a hagyományos vagy a bio-étrend között.
 
Amennyiben egy kutyatenyésztő vagy kutyatartó ilyen témákkal kezd el foglalkozni, akkor sokszor támadhat az az érzése, hogy nem sokára már csak az éhenhalás marad a kutyának. Szerencsére a tények azt mutatják, hogy bolygónkon nagyjából 400 millió kutya él, és a legtöbb mindenképpen vesz magához valamilyen táplálékot, remélhetőleg ez a táplálék a kutyatáp. Egyértelműen óriásiak lehetnek az eltérések, hiszen a kóbor kutyák étkezését egy otthonival nem lehet összehasonlítani. Nem csak a kutyatáp elterjedt a gazdák körében, hanem a formatervezett tálból fogyasztó kutyák esetében a bio-hentestől származó friss alapanyagokból készült ételek is.
 

Hústartalom

A kutyatáp proteint biztosító elemei között a húsnak kellene a legfontosabbnak és a legnagyobb mennyiségűnek lennie. A kutyák ugyanis még mindig olyanok, mint a farkasok, tehát húsevő állatok, a domesztikáció ellenére is. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a kutyák szervezete, azon belül is az emésztőrendszere még mindig olyan működési mechanizmussal bír, mint a farkasoké, tehát a fő táplálékforrást az elejtett, zsákmányt szolgáltató állat húsa jelentené. Az ideális kutyatápnak mennyiségben és összetételben is ezt kellene leginkább utánoznia, természetesen a lehetőségekhez mérten. Természetesen leginkább húst tartalmazott az elejtett zsákmány, így manapság a kutyák által fogyasztott kutyatáp is jó, ha a legtöbb húst tartalmazza. A kutyák szervezetének megfelelő működéséhez elég nagy mennyiségben sovány húsokra van szükség, amelyek értékes és fontos aminosavakat tartalmaznak. A legfontosabb elemet, a proteint is leginkább a húsok tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.
 
kutyatáp 17
 
A napjainkban is ismert és forgalmazott kutyatáp sok esetben húst nem tartalmaz kiinduló nyersanyagként. Ennek ellenére viszont utánozni kell a kutyák részére a hús illatát és ízét valahogy, valamint proteintartalmat is biztosítani kell a kutyatáp vásárlóinak részére. Éppen ezért a kutyatáp gyártói állati eredetű, élelmiszeripari, konzervgyári és húsipari hulladékot, valamint húsliszteket szoktak felhasználni az eredeti hús helyett. A kutyatáp csomagolásán ezt a vásárlóval általában húsféleségek, halliszt, húsliszt, állati eredetű melléktermék, állati származék címszó alatt szokták közölni. Ha a gyártó a kutyatáp csomagolásán vagy a tájékoztatón leírja, hogy milyen állat húsából származik a húsliszt, az már az őszinte és nyílt vásárlói tájékoztatás irányába egy elég nagy lépésnek számít. A kutyáknak a gazdik az ilyen kutyatáp termékeket már nagyobb bizalommal választhatják. Sajnos rendkívül kevés kutyatáp gyártó cég szokta egyértelműen feltűntetni a húsalapanyag mennyiségét, körülményeit és származási helyét a reklámok alkalmával, valamint a kutyatáp csomagolásán. Ha egy kutya gazdája ilyen kutyatáp termékkel találkozik, akkor nyugodtabban lehet a kutyát ezzel a kutyatáppal etetni. Sok kutyatáp például halliszt vagy halhús hozzáadásával szokott készülni. A kettő között tulajdonképpen csak annyi a különbség, hogy nagyon nagy D-vitamin mennyiséget tartalmaz a friss halhúsból készült kutyatáp, míg a hallisztről ez már nem igazán mondható el.
 

Burgonya és gabonafélék

Rendkívül magas szénhidráttartalma van minden gabonafélének. A különböző növényi sejtfalakat és a cellulózt, amely a gabonafélékben található, nem tudja a kutya emésztőszerve feldolgozni, ezért ha a kutyatáp sok gabonafélét tartalmaz, akkor az emésztőrendszeréből sokkal több bélsárnak kell távoznia. Fehérje tekintetében elég szegényesnek mondható a burgonya, viszont gazdag a szénhidrátban, de sok más értékes anyagot is magában hordoz, így egy minőségi kutyatáp esetében az összetételben nagy mennyiségben található meg, sokkal szívesebben alkalmazzák, mint a gabonaféléket. A kutyatáp gyártói a gabonafélék esetében sokszor a natúr és a bio jelzőket ragasztják rá a kutyatápra, még pedig azzal az indokkal, hogy növényevő állatok a farkas által elejtett zsákmányok is, így a gabonaféléket megeszik a hússal együtt a farkasok is. Azt viszont mindig elfelejtik hozzátenni, hogy a farkasok maguk döntenek egyes állatok levadászásáról is, mint például egy szervas elejtéséről is, valamint arról is, hogy a zsákmány testrészeit milyen mennyiségben fogják elfogyasztani. Éppen ezért a kutyáknak viszont nem sok választásuk van, a kutyatáp összetételét nem tudják maguknak megválogatni.
 
kutyatáp 18
 

Zsír

A kutyatáp egyik fő energiahordozója a zsír. Azt a tényt viszont nem szabad elfelejteni, hogy dupla annyi energia szükséges a kutya szervezetének a zsír feldolgozásához, mint ugyanannyi szénhidrát vagy protein megemésztéséhez, átalakításához. Egy-egy kutyatáp esetében is megkülönböztethető két fajta zsír. Az egyik zsírfajta a mesterségesen hozzáadott, a másik pedig a nyersanyagokkal bekerülő zsírfajta. Jóval értékesebb zsírtartalma van az olyan végtermékeknek, amelyek szárnyas és birka állatokat használnak fel alapanyagként, mint a más állatokat nyersanyagként használó kutyatápok. Három zsírsavból és egy hordozóból áll egy-egy zsírmolekula, az anyag pedig emészthetetlen a kutya számára, amíg fennáll ez a molekuláris kapcsolat. Az emésztőenzimek által tud elkezdeni átalakulni a kutya vékonybelében. A zsírban található zsírsavak rendkívül fontosak a kutya szervezetének, ezért a kutyatáp megfelelő zsírtartalma rendkívül fontos. Az utóbbi időkben sok kutyatáp gyártó cég beszélt Omega-3 és Omega-6 zsírsavakról, viszont nem szabad elfelejteni ezzel kapcsolatban, hogy bár rendkívül jó, ha egy kutyatáp tartalmazza ezeket a zsírsavakat, a kedvező hatásait viszont csak akkor fejtik ki a kutyák szervezetében, ha 5:1 marad a mennyiségük aránya.
 
Amennyiben meghaladja ezt az arányt az Omega-6 zsírsav, akkor az Omega-3  zsírsav anyagcserében levő részvételét akadályozni fogja. Olyan növényi olajaknak, mint a dióolaj, a repceolaj vagy a lenolaj, az Omega-3 tartalma jóval nagyobb, mint az Omega-6. Kizárólag magas Omega-6 tartalmat lehet tapasztalni egy napraforgóolaj esetében, Omega-3-at egyáltalán nem. Ezzel ellentétben a halakból kinyert olajak és zsírok rendkívül nagy Omega-3 tartalommal vannak ellátva. A kutya szőrzetének és egészséges bőrének fontos szereplője az Omega-6 zsírsav, valamint az idegrendszer pozitív működéséhez, jó látásához és a kutya izomzatának fejlődéséhez is szükséges. A kutyatáp túlzott Omega-6 tartalma viszont a szívbetegségek, a daganatok és a gyulladások kialakulásához vezethet. Amennyiben megfelelő mennyiség nem jut a zsírból a kutya szervezetébe, akkor a testsúlya csökkenni kezd, szomorú és kedvetlen lesz a kedvencünk, hiszen hatástalanok lesznek a zsírban oldódó vitaminok, ennek a következménye pedig vérkeringés és szívkeringés zavar lehet. A másik véglet viszont az, hogy ha a kutya a kutyatápból sokat eszik, azaz az optimálisnál több zsírt, akkor a belső szervek elzsírosodása is kialakulhat az elhízás mellett. 
 

Tojás és tej

 
Lényegében rendkívül jó a taj tápanyag összetétele, de a kutya fejlett emésztőrendszerének mégsem megfelelő a tejben található laktóz miatt. A kutya vékonybelében kellene átalakulnia a laktóznak, azaz a tejcukornak, az ehhez szükséges enzimeket viszont csak a kölyökkutyák szervezete termeli, az anyatej feldolgozásához, amikor a kutyus már átáll az anyatejről a kutyatáp fogyasztására, azaz a szilárd ételre, szinte teljes mértékben leáll az enzimek termelődése. Ahogyan az emberek esetében is, a kutyáknál is hasmenés formájában szokott jelentkezni a tejcukor fel nem dolgozása, mint mellékhatás. Teljesen általánosnak mondható, hogy egy felnőtt kutyus 20 milliliter/testsúly aránynál több tejet ne nagyon igyon. A tejben megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak kutyák szervezetébe viteléhez rendkívül jó alternatíva lehet, ha alacsony zsírtartalommal rendelkező túró van a kutyatáp mellé keverve. A tojás és a héja is, rendkívül jó kalciumhordozó, ásványianyag hordozó, vitaminhordozó és fehérjehordozó. A kutyatáp mellé a főtt tojás rendkívül jó táplálék lehet a kutyusok számára, hiszen a mellékhatásoktól teljesen mentes. A nyers tojás viszont nem ajánlott, hiszen az értékes biotinokat leköti a tojásfehérje a nyers állapotában.
 
kutyatáp 19
 

Fűszernövények és zöldségfélék

A kutyatáp mellett a zöldségek a bennük megtalálható vitaminok és ásványi anyagok miatt fontosak a kutya táplálkozásában. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a kutya őse ragadozó állat, tehát a zsákmányul ejtett hús feldolgozásához fejlődött ki a kutya emésztőrendszere is. Éppen ezért sajnos teljesen alkalmatlan a kutya emésztőrendszere a zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok feldolgozására. A fő probléma, hogy a kutyusok rágószervez és fogazata nem alkalmas a cellulóz és a növényi sejtfalak összerágására, így a rövid bélrendszerében és a gyomrában sem tudja a kutya feldolgozni azt. Több kutyatáp vagy táplálékkiegészítő tartalmaz fokhagymaadalékot, amelyet egészségügyi indoklással magyaráznak. A kutyatáp fűszernövényekkel keveréséről viszont az állatorvost kellene megkérdezni, leginkább az adagolással kapcsolatos teendőkről. A csípős és az erős illatanyagú fűszernövények a kutyák ízérzékelőszervét és a szaglószervét is károsítják, az emésztőrendszerüket pedig nagy teljesítményre késztetik, így a kutya idősebb korában könnyen betegség alakulhat ki belőle.
 

Adalékanyagok a kutyatápban

Az olyan szintetikus, mesterségesen előállított anyagokat, amelyeket a kutyatáp gyártásakor kevernek hozzá a termékhez, az élelmiszeripar adalékanyagoknak hívja. A kutyatáp ezek közül főleg tartósítószereket, színezékeket és ízesítőanyagokat szokott tartalmazni. Leginkább csak akkor szükséges az ízesítőszerek használata, ha a kutyatáp alapanyagainak minősége annyira gyenge nélkülük, vagy ha a feldolgozásuk olyan kis mennyiségben megy végbe, hogy élvezhetetlen és fogyaszthatatlan lenne a kutyatáp a kutyus számára. A karamell és a cukor a legtöbbet használt ízesítőszer a kutyatáp esetében, de emellett sok kémiai aromaanyag és illatanyag segítségével is el lehet érni, hogy a kutyatáp íze hasonlítson a májra vagy a húsra, vagy más állatok belsőségeinek ízére, annak ellenére, ha a kutyatáp nem igazán tartalmaz belőlük nagy mennyiséget. A kutyatáp vásárlóinak meggyőzését szolgálja, hogy festékanyagokat és színezőanyagokat adagolnak a táphoz. A kutya ingereire nem igazán vannak befolyással a kutyatáp színei és kinézete, leginkább csak az íze. A kutyatáp fogyasztása és kereskedelme manapság már elképzelhetetlen a tartósítószerek nélkül. 
 
kutyatáp 20
 
A kutyatáp kereskedelmének láncolata meglehetősen hosszá, a gyártástól kezdve a szállításig, a raktározástól számítva az eladásig, valamint a felhasználásig rendkívül sok idő telik el, a kutyatáp minőségromlása pedig nem megengedett, így valamilyen plusz adalékanyag segítségével kell elérni, hogy hosszabb távon is megmaradjon a kutyatáp minősége. A kutyatáp minőségének romlását az antioxidáns anyagok tudják természetes módon is megakadályozni, mint például az E-vitamin és a C-vitamin. Ha a kutyatáp alapanyagai között ezekből az antioxidáns anyagokból kevés található meg, akkor a gyártás során adagolják hozzá a kutyatáphoz. Két szintetikus tartósítószer található meg leginkább egy kutyatápban, a butylhydroxytoluol és a butylhydroxyaniszol, sok esetben már a kutyatáp alapanyaga is tartalmazza őket. Ilyen eseteknél viszont a kutyatáp gyártójának nem szükséges nyilatkoznia, hiszen a kutyatáphoz nem ő keverte az adalékanyagot. Elég pusztán a kutyatáp csomagolására ráírni, hogy EWG adalékanyagot vagy az Európai Unió által engedélyezett tartósítószert és színezéket tartalmaz. A kutya szervezetére viszont sajnos ezek az adalékanyagok károsak lehetnek a kutya szervezetére nagy mennyiségben és hosszú távon. Az Európai Unió tagországain belül elfogadott adalékanyagok megnevezése viszont az állati és az emberi fogyasztásra szánt termékek között különbséget nem tesz.
 

A kutyatáp és a víz kapcsolata

Valójában a kutya is olyan, mint bármely más emlős élőlény, mint ahogyan az ember is, napokig is el tud élni táplálék nélkül, de víz nélkül nem, hamar kiszárad. A kutya gazdijának oda kell figyelnie, hogy mit és mikor kap a kutya, a kutyatáp mellé mindig megfelelő mennyiségű friss ivóvízre van szükséges a kedvencünknek. Egy kifejlett és egészséges kutya szervezetének nagyjából 70 milliliter/testsúlykilogramm vízmennyiségre van szüksége az egészséges működéshez. A táplálék segítségével ennek egy része ugyan a szervezetbe jut, de mégis pótolni kell a kimaradó mennyiséget az ivóvíz segítségével. A test vízháztartása rendkívül fontos egy kutya esetében, hiszen a testtömegének nagyjából 60 százaléka víz. Ha a kutya szervezetébe a kutyatáp mellett nem jut megfelelő mennyiségben víz, akkor emésztőrendszeri és idegrendszeri, valamint pszichikai problémák is felmerülhetnek, nem beszélve a vérének víztartalmáról, amely jelentősen lecsökkenhet. Ilyen esetekben nagyobb teljesítményre kapcsol a kutya szíve, ez pedig egészségkárosodáshoz is vezethet hosszú távon.
 
kutyatáp 21
 
Rendkívül nagy problémát okozhat a nyári időszakban, ha valaki a kutyát a bezárt autóban hagyja, levegő nélkül, hőségben. Manapság sajnos nyaranta szinte majdnem minden nap tapasztalhatunk ilyet. A kutyák hőszabályozása miatt a folyadékháztartása is rendkívül fontos részlet, hiszen ahogy minden más élőlénynek is, a kutyának is több folyadékra van szüksége a melegben, a hidegben pedig kevesebbre. A kutyából több módon is távozhat a víz. A lihegés következtében elég nagy része elpárolog, a tappancsainak izzadásával egy kisebb mennyiség távozik, míg a bélsár formájában a kutyatáp és a víz a beleken keresztül távozik. A kutya szervezetéből vizeletként távozik a bevitt folyadékmennyiség 25%-a a vesén keresztül. A száraz kutyatáp a legtöbb esetben nagyjából 10%-os nedvességtartalommal rendelkezik, a dobozos kutyatáp viszont a súlyának és térfogatának nagy részét a víz teszi ki. Éppen ezért alapszabály lehet a kutya gazdik részére, hogy sok vízre van szükséges a száraz kutyatáppal táplálkozó kutyának, míg kevésbé szomjasok azok a kutyák, amelyek ételmaradékot, főtt ételt vagy dobozos kutyatápot kapnak. A dobozos kutyatáp tájékoztatóján sokszor csak annyi található a nedvességtartalom résznél, hogy 80, de a százalék nincs odaírva.
 

A kutyatáp beltartalma

Ezen a téren a kutyatáp készítői nagyon szívesen követik az Európai Unió előírásait. Az Európai Unió kizárólag négy megnevezési csoportot hozott létre, a további részletezést pedig teljes körűen a kutyatápot gyártó cégre bízzák. A kutyatáp gyártói ennek köszönhetően rendkívül örülnek, szinte demokratikus szabadságnak érzik ezt, így a kutyatáp beltartalmának részleteiről nem igazán szoktak információt közölni. A kutyatáp beltartalmában található rost, hamu, zsír és fehérje mennyisége százalékban van feltüntetve a csomagoláson a Weender-elemzés szerint, amely lényegében régimódi és korszerűtlen laboratóriumi eljárás a mai élelmiszervizsgálat terén. Sokszor nyers megjelölés található a csomagoláson, amely viszont azt mutatja százalékos formában, hogy a kutyatáp annyi százalékot talált az adott anyagból, de az egyáltalán nem garantálja, hogy ugyanannyi százaléknyi meg is emészthető és feldolgozható a kutya számára.
 
kutyatáp 22
 
Emiatt a gazdik körében felmerül, hogy talán rosszul etetik kedvencüket, hiszen a kutya nagy térfogatú és súlyú kutyatápot fogyaszt, a széklet térfogata és mennyisége is a bevitt kutyatáp mennyiségének felel meg, de mégis olyan hiányosságok mutatkoznak meg a kutyánál, amelyek a táplálkozásból erednek. Rendkívül nehéz meghatározni, hogy egy kutya egészséges élete és a fejlődése szempontjából milyen beltartalom-értékek lennének megfelelőek a kutyatápban, hiszen a kutya egészségi állapotától, korától, fajtájától és méretétől is függhet az ideális mennyiség. A kutyatáp beltartalom-értéke egy kifejlett, közepes méretű és általános aktivitású kutya esetében legfeljebb irányadó lehet. Hogyha egy bizonyos értéknél több a nyerszsír és a nyersfehérje a kutyatáp beltartalmában, akkor nagyon gyorsan elkezd hízni a kutyus, vagy a több aktivitásra, mozgásra való igényét kimutatja bármiféle viselkedési formában. Egy sokat mozgó kutyának egyértelműen sokat kell ennie, hiszen a fehérje-felhasználási igénye sokkal nagyobb, mint az átlagos mozgású társaiké.
 

A kutyatáp terén kialakult gondolatok

 
A kutyatáp kiválasztásakor nem árt tudni azokat a fogalmakat, amelyeket a csomagoláson lehet megtalálni. Sok olyan szóbeszéd terjed a kutyatáp terén, hogy a fehérje az egyik fő és meghatározó alkotóelem, és ez alapján érdemes dönteni, de a magas fehérjetartalom nem minden esetben jelent jót. A mennyiségnél egyértelműen sokkal lényegesebb, hogy a fehérje minősége milyen, milyen aminosav összetétellel és emészthetőséggel rendelkezik. Amennyiben túlságosan is minimális az emészthető fehérje aránya a nyersfehérjékhez viszonyítva, akkor olyan fehérje fog a kutya szervezetébe kerülni hatalmas mennyiségben, amely teljesen feleslegesen terheli a kutyus szervezetét, visszatérő hasmenést okozhat, terhelheti a májat és a vesét. A kutyatáp olyan fehérjéket tartalmazzon, amelyben megtalálhatók az olyan esszenciális aminosavak, mint a treonin vagy a lizin.
 
kutyatáp 23
 
A többféle kutyatáp közül sokan a prémium minőségűre esküsznek. Természetesen a középkategóriás kutyatáp is megfelelő lehet, viszont sokkal alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek, mint a prémium változat, de felesleges adalékanyagot és színezéket is tartalmaznak. Kisebb kiegészítés mellett viszont megfelelő lehet a középkategóriás kutyatáp is. A rendkívül olcsó kutyatáp egyértelműen kerülendő, a prémium kategóriás termékek ára pedig sokkal magasabb. Ez nem is meglepő, hiszen a prémium kutyatáp gyártóinak a minőségi összetételt minden zsák esetében teljes mértékben kell garantálniuk, erről pedig a csomagoláson a vásárlót tájékoztatniuk is kell. Amennyiben egy kutyatáp a kibontása után színekben pompázik, akkor teljesen biztos, hogy színezékeket tartalmaz, a kutyának pedig nincs rá szüksége. Hogyha valaki a prémium kutyatáp mellett dönt, extra kiegészítőkre már nem lesz szüksége, hiszen a prémium kutyatáp minden olyan összetevőt tartalmaz, amelyre egy kutyának szüksége lehet, persze a fajtával szembeni elvárások esetében már más a helyzet. A kölyökkutyáknak való kutyatáp magasabb esszenciális aminosav, fehérje és kalcium tartalommal bír, amelyek fontosak a megfelelő fejlődéshez. A prémium kutyatáp legmagasabb csúcsa lényegében a fajtatáp. Az ára rendkívül magas, viszont az adott kutyafajtára szabják az összetételt. Ez azért is fontos, mert olyan kiegészítőket helyeznek el a kutyatáp összetevői között, amelyek a fajta egyedi igényeit figyelembe veszik, valamint betegségekkel szemben a szervezetet erősítik.
 
A kutyatáp kiválasztásakor több dolgot is szükséges figyelembe venni, mint például az aktivitását, a súlyát, a nemét és a korát, valamint a tartási módot is, hiszen nem mindegy, hogy a kutya a kertben vagy a lakásban él. Az átlag kutyákra vonatkoznak a kutyatáp csomagolásán megtalálható adagolási útmutatók. Amennyiben valaki munkakutyaként tartja kedvencét vagy aktívabb életvitelt ad neki, akkor emelni kell a kutyatáp adagját is. Meg kell tehát nézni, hogy milyen méretű és súlyú kutyusnak javasolja az adott kutyatápot a gyártója.
 
 
/hirek/kutyatap