Facebook belépés
Google belépés
Jelenleg a kosarad még üres. Helyezz terméket a KOSÁRBA!
Akció érvényes már csak:
00
óra
:
00
perc
:
00
mp
Visán Proct-Dog Adult Plus(24/10) 20 kg
Visán Proct-Dog Adult Plus(24/10) 20 kg
Holnapi Ár: 7 620 Ft
Megtakarítás
-381 Ft
Mai Ár: 7 239 Ft
DBszall-fiz 


Miért tőlünk?

 • Tartósan Alacsony Árakat biztosítunk
 • Már több, mint 50.000 csomagot szállítottunk
 • Kiszállítás 24 óra alatt raktárkészletről
 • 10.000 Ft felett INGYENES szállítás
 • Személyes átvétel 5 saját üzletben
 • Választható Ajándéktermékek
 • Minden vásárlás után Hűségpontok
 • OTP bankkártyás fizetési lehetőség
 • Állandó és időszakos Kedvezmények
 
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

 


Együttműködő partnereink:
 Az olcso.hu partnere a(z) Kedvencek.net


Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A macskatáp rövid összefoglalása

A macskák részére létrehozott macskatáp korábban egyáltalán nem volt jelen a gazdák köreiben, a kutyatáphoz képest sokkal később jött valójában, így egyáltalán nem mondható olyan régi találmánynak. A cicák táplálásával régen nem igazán foglalkoztak a gazdák. Az gazdák elképzelése szerint a macska az éhségénél fogva jobban fog tudni figyelni az egerekre vadászásnál, így sokkal eredményesebb is lesz. Ennek köszönhetően nem jött létre az emberek körében a macskatáp gondolata sem. A későbbi időszakban azonban már sikerült rájönniük az embereknek a cicák legnagyobb örömére, hogy nem hogy vadászni nem fognak tudni éhesen, hanem még betegek, valamint alultápláltak is lesznek. Ezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a táplálék utáni kutatás során rendkívül sok kárt tudnak okozni a macskák.

A macskatáp két típusát is megtalálhatjuk a kereskedésekben, ez a nedves macskatáp, valamint a száraz macskatáp. Igencsak népszerű és elterjedt mind a két fajta típus, azonban másabb az összetétele a két külön típusnál, ellenben a kutyáknak szánt változattal. Pontosan emiatt kell odafigyelni arra, hogy a macska táplálásánál a megfelelő minőségű és mennyiségű macskatáp álljon rendelkezésre. Az optimális minőség és összetétel rendkívül fontos a macskatáp esetében, hiszen mindenki egy kiegyensúlyozott és boldog cicát szeretne maga mellett tudni.

 
macskatáp 1
 

Száraz macskatáp

A száraz macskatáp nedvességtartalmát a legtöbb esetben 8-10 százalék környékén lehet meghatározni. Elkészítése nagy hőfok és nagy nyomás alatti extrudálás segítségével történik. A zsírt és a hőérzékeny vitaminokat csak ezután kapja meg a macskatáp, a zsírt permetezés útján viszik bele. A macskatápnál nem igazán fontos az, hogy a gazdaságosságra odafigyeljenek, ugyanis a macskák tápanyagigénye már csak a méretükből adódóan is kisebb, mint egy kutya esetében, így a nedves macskatáp, valamint a száraz macskatáp közötti mérlegelésre semmi szükség nincs, mind a két típus megfelelő lesz a macskának. A mindennapi tápanyagigényét, valamint vitaminszükségletét egyértelműen kielégíti bármely, megfelelő minőségű nedves macskatáp vagy száraz macskatáp.

 

Nedves macskatáp

A nedves macskatáp esetében az egyik fő jellemző, hogy a félig nedves, valamint száraz macskatáphoz képest a nedvességtartalom sokkal nagyobb. A konzerv macskatáp megfőzését a konzerválás alatt végzik el, melynek köszönhetően egy teljes mértékben sterilizált változatot kapnak. Ez rendkívül fontos, hiszen más fajta nedves ételek nem feltétlenül mennek keresztül a sterilizálási folyamaton. A nedves macskatápnál mindenképpen oda kell figyelni, hogy a tápanyag összetétel vonatkozik-e a szárazanyag tartalomra is. Ez meglehetősen fontos szempont, ugyanis ha a nagy nedvességtartalmat nem vesszük észre egy konzerv macskatápnál, akkor akár nagyobb fehérjetartalom és zsírtartalom is jelen lehet a macskatápban, amely egy macska számára akár alultápláltságot is okozhat.

 
macskatáp 2
 

Fontosak a kutatók általi tesztek a macskatáp esetében is

Számos macskatáp típust próbáltak ki a német kutatók, hogy le tudják tesztelni, melyiket lenne érdemes megvenni, és a kedvencünknek adni. Nem csupán a zacskós macskatáp tesztelését végezték el, hanem a konzerv macskatáp típusét is, de vegetáriánus macskatáp típusokat is megvizsgáltak, hogy egészen biztosan a megfelelő eredmény szülessen a tesztelés során. A német kutatók leginkább azt vizsgálták egy macskatáp esetében, hogy milyen tápanyagok, vitaminok, valamint ásványi anyagok találhatók meg a macskatápban, valamint hogy ezek által létrejövő összetétel a csomagolásokon szerepel-e, ugyanis fontos a vásárlók megfelelő tájékoztatása. Nagyon sok olyan macskatáp bukott meg a német kutatók tesztjénél, amelyeknek már a csomagoláson feltüntetett összetétel sem volt megtalálható. Ahogyan bármilyen más, emberek számára szánt ételeknél, úgy egy macskatáp esetében is egyértelműen elvárható, hogy a szabályoknak és elvárásoknak teljes mértékben megfeleljen. Amennyiben túlságosan sok foszfor található egy macskatápban, az egészen biztosan káros a macska számára, ugyanis a veséjére rendkívül rossz hatással lehet.

A foszforra és kalciumra viszont egyértelműen szüksége van egy macskának, hogy erős csontozata fejlődhessen ki. Arra viszont minden esetben oda kell figyelni, hogy mekkora mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat egy macskatáp, ugyanis bár fontos, hogy jelen legyen a macskatápban az előbb említett két összetevő, a túlzott bevitel esetében azonban egyáltalán nem válik a macska előnyére, különösen hosszabb távon lehet rossz hatással az egészségére. A cink és a réz felszívódását csökkentheti a túlzott kalciumbevitel, a túlzott foszforbevitel egyértelműen a macskák veséjét károsíthatja. Olyan macskatáp is létezik, amely azért nem ért el jó eredményt a tesztek során, mert túlságosan sok kalciumot és cinket tartalmazott. Olyan macskatáp is volt a tesztek során, amelyeknél a megfelelő mennyiség hétszeresét tartalmazta a foszforból, a kalciumnál pedig az optimális érték nyolcszorosát. Ez egy macskatáp esetében nagyon nagy problémának számít, ugyanis nagyon sok macska pusztul el pontosan veseelégtelenség miatt. Ebből adódóan rendkívül fontos a gazdiknak odafigyelniük arra, hogy miből mennyit tartalmaz a megvásárolni kívánt macskatáp.

 
macskatáp 3
 

A macskatáp hústartalmáról

Rendkívül fontos egy macskatáp esetében, hogy csak olyan állatok húsát tartalmazza, amelyek feltétel nélküli egészséggel rendelkeznek, de ez természetesen bármilyen más állateledel esetében igaz. A macskatáp esetében több fajta belsőség is megtalálható, legyen szó májról, tüdőről, vagy éppen a szívről. A legtöbb esetben csirkehúsból vagy marhahúsból készül egy macskatáp, de sokszor sertéshús és a pulykahús is megtalálható bennük. Erre rendkívül fontos odafigyelni, ugyanis nagyon sok olyan gyártó van, akik csak az egyik nevét szeretik a csomagoláson leírni, akkor is, hogyha éppen csak 4 százalékos hústartalom van a macskatápban, vagy esetleg annál kevesebb. A német kutatóknak sikerült olyan macskatáp változatot is találni, amelyen az összetevőkben nyúlhús volt feltüntetve, azonban a laboratóriumi vizsgálatok során egyáltalán nem találtak benne semmilyen nyúlszármazékot.

 
macskatáp 4
 

Összeesküvés elméletek a macskatápról

Természetesen a macskatáp sem lehet kivétel abban az esetben, ha az összeesküvés elméletek megjelennek. Nagyon sok olyan macskákat kedvelő ember van, akik szerint olyan titkos anyag segítségével készül a macskatáp a gyártók által, amelytől az azt fogyasztó macska teljesen függővé válik és mindig ugyanazt a macskatápot akarja majd fogyasztani. Egy állatorvos professzor, dr. Ellen Kienzle szerint azonban ez egy butaság, semmilyenfajta titkos összetevő nincsen egyik macskatáp típusban sem. Természetesen előfordul olyan gyártó is, aki a macskatáp cukortartalmával szeretné elérni a minél nagyobb elégedettséget, viszont a macskák a cukrot nem igazán tudják megérezni az állatorvos elmondása szerint.

Érdekességek a macskatápról

Nagyon sok olyan állatorvos van, akik szerint egyáltalán nem fontos, hogy a macska táplálékként macskatápot vagy házi kosztot kap, az a legfőbb szempont, hogy a kapott étel minősége milyen, ugyanis a macskák szervezetének szempontjából ez a legfontosabb. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a macskáknak sok lédús ételt kell fogyasztania, mégpedig két okból:


 • Akár dehidratáló hatással is bírhat a száraz macskatáp, így húgyúti fertőzést, valamint vesebetegséget is okozhat a macskák számára.

 • Rendkívül nagy a szénhidrát tartalma a száraz macskatápnak, így rák, elhízás, cukorbetegség vagy bélgyulladásos megbetegedés is kialakulhat a macskáknál, hiszen ők kizárólag húst fogyasztanak.

macskatáp 5
 

A száraz macskatáp dehidratáló hatásáról

A száraz macskatáp csak 5-10%-os nedvességtartalommal rendelkezik, amíg a nedves macskatáp például ennek sokszorosával, 80%-kal. Sok olyan macska létezik, aki szinte egész élete során minimális szintű kiszáradással küzd, mivel kizárólag száraz macskatápot kap otthon, vagy leginkább azt. A macskák vizeletében az ásványi anyagok nagyobb sűrűségét eredményezik, ez pedig krónikus veseelégtelenséget, valamint húgyúti megbetegedést is okozhat kedvencünknél. Sok olyan macska létezik, amelyek alapból sok folyadékot isznak, aktívak és soványak, így ők a magas fehérjetartalmú, prémium minőségű száraz macskatápot meglehetősen jól bírják. Természetesen a macskával rendelkező gazdik a kedvencük ivásra ösztönzésével csökkenthetik a vesebetegségek és húgyúti fertőzések kockázatát, amennyiben kizárólag a száraz macskatáp található meg a macska menüjében. Néhány tanács ezzel kapcsolatban:

 • A macska ivótálkáját tartsuk tisztán, biztosítsuk a mindennapi friss vizet
 • A lakóhelyiségben akár több helyre is lehet vizes tálkát tenni a macskának
 • Kútszerű vizes tálkát is be lehet szerezni
 • Műanyag helyett kerámia, fém vagy üveg tálka használata
 

A megfelelő macskatáp fontossága

A kisgyerekek táplálásához lehetne hasonlítani a macskák táplálását, ugyanis a macska a macskatáp tekintetében ugyanolyan lehetőségekkel bír, mint egy gyerek a saját táplálékával kapcsolatban. Csak azt tudja eldönteni, hogy az elé tett macskatáp megmarad, mert nem kéri vagy elfogyasztja és ez által jó hatású tápanyagokat visz be a szervezetébe. Lényegében a macska olyan, mint a kutya, mindent megesznek ösztönszerűen, amiben húst éreznek, ezért fontos a macska gazdájának odafigyelni, hogy milyen mennyiségű, összetételű és minőségű macskatáp kerül a kedvenc elé. Amennyiben a legjobbat szeretnénk nyújtani a macska számára, akkor a kifejezetten macskáknak gyártott macskatáp az ajánlott, ugyanis a macska szervezetének növekedéséhez, fejlődéséhez és egészségéhez mindent megadnak, emellett viszont finom és tápláló is. A megfelelő macskatáp hozzájárul, hogy a macskák vitalitása fennmaradjon.
 
macskatáp 6
 
A legtöbb macskatáp jó megoldás lehet ilyen téren, ugyanis amellett, hogy sok tápanyagot tartalmaznak, a macskák éhségérzetét is csökkentik, valamint olyan ásványi anyagok és vitaminok találhatók meg bennük, amelyek a szükséges energiát a mindennapokhoz, valamint az egészséges élethez és a fejlődéshez is biztosítani tudják. A macskatáp adagolásával viszont vigyázni kell, hiszen a mennyiség és az adagolás mértéke eltérő lehet minden macskánál, ugyanis a mozgásigénye, az egészségi állapota, a macska kora, fajtája és mérete nagymértékben meghatározza, hogy mennyi macskatáp szükséges számára. Sokféle macska létezik ugyanis, sokan egész nap lustálkodnak, sokan pedig elég sokat mozognak. A lustálkodó kedvenceknek egyértelműen kevesebb macskatáp szükséges, különösen az elhízás tekintetében fontos odafigyelni erre. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a legtöbb sokat mozgó, szabadban játszadozó macskáknak több ételre van szükségük, mint a nemesített, lakásban élő macskáknak.
 
macskatáp 7
 
Fontos figyelembe venni a macskatáp vitamintartalmát is. A macska garantáltan megkap minden olyan vitamint a macskatáp által, amely elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez és az lap szükségletek kielégítéséhez, ugyanis egy macskatáp nem csak az alapvető tápanyagokat tartalmazza, hanem azon kívül még sokféle extrát. Egy macskatáp sok C-vitamint, D-vitamint és E-vitamint tartalmaz, de ezek mellett még más alapvető ásványi anyag is megtalálható benne, főként a vas, a magnézium és a kalcium. Ezek hozzájárulnak, hogy a macskák megőrizhessék a játékosságukat, az életkedvüket és a vitalitásukat, valamint az egészségüket. A macskatáp legtöbb fajtája megfelelő mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket, hogy a macska a jóllakás mellett még egészséges is maradjon. A macskatáp válogatott összetevőkből áll, olyanokból, mint a zöldségfélék, tojásszármazék, tejszármazék, zsír, burgonya, gabonafélék és főleg húsok. Így a macskatáp által egészséges és kiegyensúlyozott táplálékot kaphat kedvencünk.
 

A macskatáp vagy a házi koszt

Mivel egy macska általában keveset eszik, így biztosan akad annyi maradék a házi kosztból a háztartásban, amelyet oda tudunk neki adni. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a cica tápláléka a macskatáp legyen, akkor fontos odafigyelni néhány részletre. A macskatáp esetében fontos odafigyelni, hogy a cica tápanyag- és energiaszükségletét tudja-e biztosítani, hiszen egy macska szervezete sok olyan anyagot nem tud előállítani, amelyre az életfolyamathoz szüksége lenne. Éppen ezért érdemesebb inkább a macskatáp mellett dönteni az esetek többségében, hiszen a házi koszt nem túl változatos, nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyekre a macskának szüksége lenne, így sokfajta betegség is kialakulhat nála. A házi koszt esetében a macska sokszor finnyás szokott lenni, sok gazdi csak azért kínálja a maradékkal macskáját, mert nagyon szereti. De a macska is csak azokat a dolgokat enné ki a házi kosztból, amelyeket szeret, és szívesen elfogyaszt.
 
macskatáp 8
 
Ha a macskatáp mellett döntünk, az rendkívül praktikus és kényelmes megoldás lehet, hiszen az összeállításuk egy alapos, hosszú és nagyon komoly kutatómunka eredménye, ezért a macska igényeihez igazodik az összetételük, tehát minden olyan elem megtalálható benne, amelyre az adott fajtájú, állapotú és korú macskának szüksége lehet. A macskatáp mindig jó szolgálatot tesz, főleg olyan esetekben, amikor speciális igényeket kell kielégíteni a macskánál. Az ilyen egyedi eset lehet például a bélbeli vagy gyomorbeli feloldása a szőrnek a hosszúszőrű macskák esetében, az olyan macskáknak is remek a macskatáp, amelyek hajlamosak a húgykövesedésre, a macskatáp pedig segít a húgykőoldásban, vagy annak kialakulásának megelőzésében, de az elhízott macska lefogyasztásában is segítséget nyújthat a macskatáp. Amennyiben a cica macskatápot kap, akkor fontos, hogy a legjobb minőségűt válasszuk ki számára, tartsuk be az útmutatót, amelyet a macskatáp csomagolásán találunk, az adagot pedig mindig mérjük ki a tálkájába.
 
macskatáp 9
 
Sokszor felmerül viszont az ár kérdése, ha a macskatáp és a házi koszt összehasonlításáról van szó, hiszen a macskatáp drágább, mint az otthoni étel. Ezért fontos leszögezni, hogy a házi koszt tulajdonképpen egy ételmaradék, melyet amúgy a szemétbe szánna az ember, a macskánk pedig nem olyan, mint egy disznó, amely megeszi a maradékot. Házi koszt alatt érthetjük az olyan ételt is, amelyeket a macskának megfelelő anyagokból állítunk össze, kiegészítő anyagokkal, de ez is pénzbe kerül ugyanúgy, ahogyan egy jó minőségű macskatáp is. Egy háziállathoz természetesen pénz szükséges, sokan viszont nem rendelkeznek olyan fizetéssel, amiből a macskatáp megfizethető lenne, így a macskát sem táplálják megfelelően. Ez felelőtlen felfogás, hiszen akinek már a macskatáp sem fizethető meg, annak a szükséges oltások és a gyógyszerek, ha megbetegszik a macska a rossz táplálkozás miatt, sem lesz kivitelezhető. Természetesen igaz, hogy egy jó minőségű macskatáp árát meg kell fizetni, viszont amellett, hogy sosem kell összeállítani a macska napi ételét, abban is biztosak lehetünk, hogy minden olyan tápanyagot tartalmaz a macskatáp, amelyre a cicának szüksége van. Az egészség megőrzése pedig mindig olcsóbb, mint egy kialakult betegséget meggyógyítani!
 

Mennyi és milyen macskatáp szükséges a kedvencünknek

Köztudott, hogy a macskát húsevő, ragadozó állatként tartják számon, így az étrendjének is olyannak kell lennie, amelyben megfelelő arányban találhatók meg az ásványi anyagok, a vitaminok, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen macskatáp kerül a kosarunkba, mivel etetjük kedvencünknek. Nagyon fontos, hogy a macska korának, fajtájának, egészségi állapotának és energiafelhasználásának és aktuális élettani állapotának függvényében válasszuk ki a megfelelő macskatáp fajtát a vásárlás előtt. Ha tisztában vagyunk a macska ilyen irányú tulajdonságaival, akkor egy üzlet szívesen segít a megfelelő macskatáp kiválasztásában. Természetesen így sem tudjuk megúszni az ízekkel történő kísérletezést, de ez már egy apróbb részlet a megfelelő macskatáp kiválasztásának során. Egy macska etetésekor is fontos betartani, hogy csak a napi, mindenképpen szükséges macskatáp mennyiséget adjuk a kedvencünknek, ez a mennyiség a legtöbb esetben a macskatáp csomagolásán megtalálható.
 
macskatáp 10
 
Amennyiben ezekre a részletekre nem figyelünk oda, a macska pedig olyan étrendben él, amelyben nem található meg valamilyen fontos tápanyag, esetleg már túlsúlyos is a macska, akkor egészségügyi problémák alakulhatnak ki az egyensúly felborulása miatt. Természetesen már-már közhelynek hangozhat, de még mindig valós tény, hogy egy macskatáp ára minél nagyobb, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó minőségű alapanyagokat tartalmaz. Nem fog tartalmazni szennyező anyagokat, káros baktériumokat, hormonokat vagy műtrágyát. Inkább tartózkodjunk a névtelen márkájú, rendkívül olcsó macskatápoktól, főleg az olyan fajtától, amelyeknél még fel sincs tüntetve az összetétel a csomagoláson. Amennyiben nem így cselekszik egy macskatulajdonos, a legolcsóbb macskatáp könnyen a legdrágábbá is válhat. Egy macska a megfelelő táplálkozás után rendkívül szeretni fog a kárpitos bútordarabon vagy a műanyag ablak párkányán szundikálni.
 
Sok esetben viszont felmerül a kérdés, hogy a száraz vagy a nedves macskatáp-e a jobb választás. A macska alapvetően több kész ételt is kaphat, a száraz macskatáp, a félig nedves macskatáp, a nedves macskatáp és a konzerv közül lehet választani. A legtöbb macskatulajdonos általában a száraz és a nedves macskatáp keverését szokta választani, hiszen ez által biztosan megkapja a macska a szükséges tápanyagokat. A legjobb ötletnek azt mondhatnánk, hogy a száraz macskatáp mellett egy meghatározott napszakban, akár reggelire, akár vacsorára konzerv macskatápot is adhatunk kedvencünknek kiegészítésként. A nedves macskatáp közül is a jó minőségű konzerv választása ajánlott, ezek színtiszta halat vagy húst szoktak tartalmazni. Ezáltal élvezetesebbé és változatosabbá tehető a kedvencünk táplálkozása, a jó emésztést is elősegíthetjük vele, a fogai a rágás által tisztulnak, ez pedig a fogkő megelőzéséhez elengedhetetlen.
 

A száraz macskatáp részletei

Manapság is rendkívül sok olyan háztartást találhatunk meg, ahol a macska az udvaron vagy a szabadban él, mégis elmúltak már az idők, amelyekben a macskák az egerek levadászásával és elfogyasztásával tartották magukat fenn. Az természetesen egyértelmű, hogy a macskákban a vadászösztön azóta is megmaradt, nem veszett ki belőlük, ezért az egeret továbbra is el tudják kapni bizonyos esetekben vagy kényszerhelyzetekben, de amióta inkább a háztartásokban élnek a macskák, több évtizede, azóta már nem igazán látják el önmagukat, az emberek segítségét várják vagy arra szorulnak. Egy cica gazdájának éppen ezért táplálnia kell kedvencét, mégpedig tápláló ételekkel, amelyekből a legjobban megfizethető és legnépszerűbb változat a száraz macskatáp. A száraz macskatáp már egyszerűbb élelmiszerboltokban is megtalálható, mégis nem árt arra odafigyelni, hogy kizárólag a legjobb minőségű száraz macskatáp kerüljön a kedvencünk táljába, hiszen a macskának sokkal többet lehet ártani egy gyenge minőségű száraz macskatáp által, mint segíteni neki.
 
macskatáp 11
 
A száraz macskatáp kiválasztásakor sok dolgot figyelembe kell venni, talán többet is, mint azt elsőre bárki is gondolná. Azt például egyértelműen észben kellene tartani, hogy a legtöbb esetben a folyadékként adott tej, valamint a száraz macskatáp tudja biztosítani a cica számára azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre a macskának szüksége van az egészséges élethez. A cicák nem szoktak zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ezért érdemes az olyan száraz macskatáp választása, amelyben minden olyan fontos összetevő jelen van, amely a cica kiegyensúlyozott életéhez kellhet. Arra például egyértelműen fontos odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben tartamazzon ásványi anyagokat és vitaminokat a száraz macskatáp, de a fehérjék és a rostanyagok is rendkívül fontosak egy macska számára, hiszen a fogak és a csontok épségéért is hozzájárulnak, nem csak a macska anyagcseréjéhez, nem beszélve az izomzatukról.
 

A konzerv macskatáp tudnivalói

Amennyiben egy macskát veszünk magunkhoz, legyen az akár egy elhagyatott árva felnőtt macska, a megfelelő gondoskodást mindenképpen megérdemli a kiscica a jövőben. Ez persze nem merül ki abban, hogy fekhelyet és szállást, biztonságot adunk neki, nem árt a tej, valamint optimális minőségű macskatáp adása, mindezekkel el kell látni a macskát. A legtöbb macska gazdája általában a száraz macskatáp mellett szokott dönteni, viszont több szakvélemény szerint nem tesz jót egy macskának, ha állandóan a száraz macskatáp van terítéken, még akkor sem túl jó, ha a macska megfelelő mennyiségben kap hozzá tejet, vagy a macskatáp van áztatott formában. Természetesen egy macska számára a kemény macskatáp is nélkülözhetetlen, hiszen az állat fogazatát csak ez képes erősen és tisztán tartani, de az állandó száraz macskatáp az emésztőrendszernek rendkívül megterhelő lehet. Éppen ezért találták ki a macskák részére a nedves macskatápot, ezért rengeteg alutasakos macskatáp és konzerv macskatáp található meg a piacon. Amennyiben a konzerv macskatáp és a száraz macskatáp között található különbséget keresi valaki, akkor hiába teszi ezt, ugyanis olyan nagy különbség nincsen a kettő között. Az alutasakos és konzerv macskatáp természetesen több speciális tárolási alapanyagot tartalmaz, mint egy száraz macskatáp, de ennek köszönhetően viszont több tiszta hús is található benne a tartósítási módszer miatt. Éppen ezért több esetben a nedves macskatáp táplálóbb lehet a macska számára.
 
macskatáp 12
 
Mind a két macskatáp fajta nagyon sok energiát tud biztosítani a macska számára, de a megfelelő mennyiségű ásványi anyagról és vitaminról is gondoskodik, hogy a macska egészsége megfelelő lehessen. A konzerv macskatáp előnye a száraz változathoz képest, hogy a macska könnyebben meg tudja enni és emészteni, nem erőlködnek a kemény falatok rágása közben, könnyebb lenyelni is őket a nedvesség miatt, plusz folyadék és tej bevitelére pedig nincs szükség, esetleg egy nagyon kis mértékben. Az alutasakos macskatáp ezért is ideális akkor, ha beteg, fogproblémás macskáról van szó, hiszen az ételt sokkal egyszerűbb elfogyasztaniuk. A konzerv macskatáp vásárlása nem csupán azért szükséges egy macskatulajdonosnak, hogy a macska változatos ételeket fogyaszthasson, hanem azért is, mert a száraz macskatáp és a házi koszt mellett fontos a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot és vitamint is bevinnie a macskának a szervezetébe. Az alutasakos macskatáp ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz tiszta húst, nagyon sok ásványi anyagot és vitamint, így a macska immunrendszere megerősödik a téli időszakban is ellenáll a betegségeknek, a bundájuk pedig fényesebb lesz.
 

A vitamintartalom és a macskatáp

Többnyire a gyerekek táplálásához lehet hasonlítani a macskákét, ugyanis a macska csak azt tudja eldönteni általában, hogy az elé kihelyezett macskatáp kell-e neki vagy nem. A macskák, ahogyan a kutyák is, ösztönszerűen megesznek tulajdonképpen mindent, amiben valamilyen húst éreznek, így egyértelműen a gazdi felelőssége az, hogy mit és milyen minőségben kap a macska, a macskatáp milyen mennyiségben és összetétellel kerül a kedvenc elé. Amennyiben a gazdi szeretné a kedvence számára a legjobbad adni, akkor ajánlott az olyan macskatáp megvásárlása, amely egészséges, finom és tápláló, valamint minden olyan dolgot tartalmaz a macska számára, amely a vitalitásuk, növekedésük és fejlődésük fenntartásához szükséges lehet. A legtöbb macskatáp esetben remek választás lehet, hiszen a kedvencünk éhségérzetének csökkentése és a rengeteg tápanyag mellett ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók bennük, amelyek az általános alapot biztosítani tudják az egészséghez, a fejlődéshez és a mindennapi energiához. A macskatáp adagolásánál nem árt odafigyelni, hogy a szükséges mennyisége és mértéke eltérő lehet minden kedvenc esetében, hiszen a macska egészségi állapota, kora, fajtája és mérete, valamint mozgásigénye fogja meghatározni, hogy mennyi macskatáp szükséges neki. Sok macska ugyanis csak lustálkodik egész nap, de sokan rengeteget mozognak. Egyértelműen kevesebb macskatáp szükséges a lustálkodóknak, hiszen az elhízást meg kell előzni a macskák tekintetében is. A sokat játszó és szabadban mozgó kedvenceknek pedig több macskatáp szükséges, mint például a nemesített, lakásban élő társaiknak.
 
macskatáp 13
 
A macskatáp segítségével a kedvencünk minden olyan szükséges elemet megkap, amely az egészséges fejlődéshez és a mindennapi szükségletekhez kell, hiszen nagyon sok kiegészítőt tartalmaz egy macskatáp az alapvető tápanyag mellett. Egy macskatáp nagyon sok E-vitamint, D-vitamint és C-vitamint tartalmaz, valamint alapvető ásványi anyagok is megtalálhatók, mint például a vas, a magnézium és a kalcium, amelyek a macskák játékosságának, életkedvének és vitalitásának megőrzéséhez elengedhetetlen. A legtöbb macskatáp megfelelő mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket, így a macska nem csupán jól fog lakni, hanem egészséges is lehet, természetesen a fejlődő időszakban is. A macskatáp a szükséges száraz tápanyagot is biztosítja a válogatott összetevők segítségével, így főleg a zöldségfélék, tojásszármazék, tejszármazék, zsír, burgonya, gabonafélék és húsok találhatók meg benne, amelyek a kedvencünk egészség és kiegyensúlyozott táplálását segíti elő.
 
/hirek/macskatap