Ezekre kell figyelned kutyád téli ápolásánál

A kutyák ápolási szükséglete és rutinja nemcsak fajtánként és életkoronként változó, hanem évszakonként is. Más jellegű ápolásra van szükség a nyári forróságban és a téli hidegben. A cél természetesen mindig ugyanaz: ápolt, egészséges bunda, fülek, szemek és karmok.

Kutyák téli ápolása

A tél sajnos nem egyenlő a frissen lehullott ropogós hóval és a száraz hideggel. Főleg városi környezetben a gazdiknak és kutyáknak a hidegen kívül a latyakkal, sárral és a felsózott járdákkal is meg kell küzdeniük.  A kinti kutyák ilyenkor már túlesnek a téli bunda növesztésén, mely kiválóan hőszigetel egy bizonyos pontig. Azonban a téli bundát is fontos ápolni, pláne hogyha hosszú, bozontos szőrről beszélünk. Az összecsomósodott bundának ugyanis csökken a hőszigetelési hatékonysága. Összességében a téli ápolásnál két dologra kell fokozottabb figyelmet szentelni és speciális ápolást biztosítani. Lássuk, mik ezek.

Mancsápolás

A mancsok ápolására főleg városi kutyáknál kell kiemelt figyelmet fordítani télen. A megfelelő mancsápolással sok kellemetlenséget megelőzhetünk. A hidegben, felsózott vagy apró kavicsokkal csúszásmentesített felületeken a kutyák tappancsa hajlamos a kiszáradásra, kirepedezésre. Bár a mancson nagyon rugalmas és vastag a bőr, a fokozott fizikai és kémiai hatások kivédésére egy kis segítséget kell nekik nyújtani. A mancson lévő bármilyen sérülés lassan gyógyul, nagyon macerás mind a kutya, mind a gazdi számára. Ezért fontos, hogy kezdjük el kutyánk mancsát hidratálni és ápolni, még mielőtt kirepedezik, vagy kimarják a csúszásgátló készítmények. Válassz speciális mancsápoló készítményt, a legjobb ha teljesen természetes anyagokból készül, nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, állományjavítót és pálmaolajat. Ezek a mancsápolók ilyenek:

Téli szőrápolás

A kutyák szőrének ápolása nemcsak fontos, hanem nehezebb is a téli, hideg időben. A séták során sokkal könnyebben szennyeződik a bunda, azonban sok gazdi nem szereti gyakran fürdetni télen kedvencét. Ez érthető is, hiszen ha nem szárad meg rendesen a szőrzet, az akár megfázáshoz is vezethet. Míg nyáron nem probléma a lassan száradó szőr, télen kimondottan vigyázni kell a vizes bundával. Ha otthon fürdetjük meg a kutyát, érdemes hajszárítót használni és teljesen megszárítani, ügyelve az aljszőrzetre is.

Ha kutyakozmetikába járunk, a kozmetikus valószínűleg tisztában lesz a szárítás fontosságával, de azért ellenőrizzük le a végeredményt mielőtt kilépünk a kutyával a hidegbe. Így vagy úgy, próbáljuk meg lecsökkenteni a téli fürdetések számát. Ma már nagyszerű és praktikus száraz samponok és szagsemlegesítők is kaphatók, melyekkel víz nélkül tudjuk tisztítani a kutya szőrét. Ezekből is érdemes olyat választani, ami kíméletes, természetes összetevőket tartalmaz és nem irritálja a kutya bőrét, szőrét. Például ezeket:

Cover Photo by Marek Szturc on Unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük