Fontos tudnivalók a gabonamentes táplálásról

Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódtak az állatorvosi praxisokban az allergiás és az étel intoleranciával diagnosztizált kisállatok. Legtöbbször vakarózás, viszketés és a végtagok rágása a tünet, ez allergiára utal, az ételintolerancia pedig általában súlyos hasmenéssel, emésztési zavarokkal jár. Pontos diagnózist nehéz felállítani, azonban mindenképpen tartózkodjunk attól, hogy házi orvoslásba kezdünk.  A csirke egyébként egy nagyon jó fehérjeforrás a kutyák számára, így ha nem allergiás rá a kutyánk, kár megvonni tőle csupán azért, mert úgy gondoljuk, hogy nem tesz jót neki.

Alapvetően húsevők

A csirkefehérje allergia után egyre többször merül fel problémaként az is, hogy a kutya nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megemészteni a gabonát. Miért lehetséges ez? A kutyák ragadozó állatok, gyomruk 100 százalékban a ragadozókra jellemző egyszerű, együregű gyomor. A kérődző, növényevő állatoknak ezzel szemben összetett, többrétegű gyomruk van. Kutyáink tehát elsősorban húsevők. Őseik azonban gabonával is táplálkoztak, mégpedig úgy, hogy zsákmányállataik gyomortartalmát is megették. Ez a gabona azonban már részben emésztett, megrágott formában került be a szervezetükbe. Alapvetően a kutyáknak nincs gabonára szükségük, de képesek hasznosítani azt. Kivéve, ha allergiásak lesznek bizonyos gabona fajtákra. Ilyenkor bizony kerülni kell a gabonát és más, jól hasznosítható szénhidrát forrást kell biztosítani számukra.

Így válassz gabonamentes tápot

Gabonamentes táp választása esetén az egyik legfontosabb szempont a szénhidrát pótlásának módja és a hústartalom.  Fontos, hogy jó minőségű, természetes alapanyagokkal pótolják a gabonát, mely könnyen emészthető és tiszta forrásból származik. Egy gabonára allergiás kutya gyomrát nem szabad terhelni semmilyen felesleges összetevővel.  A megfelelő mennyiségű állati fehérje miatt pedig fontos, hogy megfelelően magas hústartalom legyen a tápban, lehetőleg friss hússal kombinálva.  Általánosságban elmondható, hogy táp választásakor ne csak az árat, vagy csak az összetevőket nézd, hanem vesd össze ezt a két tényezőt és az ár/érték arányra fókuszálj.

Gabona helyett gyümölcs és hüvelyes zöldségek

A gabonamentes táplálás egyik legkiválóbb ár/érték arányú terméke a spanyol Ownat Just Grain Free termékcsalád, mely tökéletesen megfelel a gabonamentes tápokkal szemben állított elvárásoknak. Kimagasló, átlagosan 60 százalék hústartalom, melynek 20 százaléka friss hús.  A termékek között kétféle csirkefehérje-mentes, hipoallergén tápot is találsz, az egyik bárányos, a másik pedig pisztrángos. Az Ownat termékek kizárólag és szigorúan csak tiszta, természetes összetevők felhasználásával készülnek, melyek zamatosak és ínycsiklandóan ízletesek.  A gabonából származó szénhidrátot sok friss gyümölccsel és hüvelyes zöldségekkel helyettesítik, mely kiváló alternatíva a gabona kiváltására.

Nézd meg a teljes választékot ITT

Cover: unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük