Így előzd meg a fogkövet és a szájszagot természetes anyagokkal

A kutyák sokkal szerencsésebbek fogászati szempontból, mint mi, emberek. Az ő fogaik ugyanis általában nem szuvasodnak és nem lyukadnak ki. Viszont a fogkövesség sokkal gyakoribb probléma náluk. A fogaknak főleg a külső felületén sárgás, barnás felrakódások keletkeznek, melyek nem csak esztétikai problémát okozhatnak, hanem komoly megbetegedéshez is vezethetnek.  A fogkövet idősebb korban szinte minden kutyánál fel lehet fedezni, ezért is érdemes idejében elkezdeni gondoskodni a megelőzésről.

Mit okoz a fogkő?

Röviden összefoglalva okozhat szájszagot, ínysorvadást, ínygyulladást, foghullást. A kellemetlen szájszag oka, hogy a fogkövek szerkezete porózus, kiváló életteret képez a baktériumok számára. Az elszaporodó kórokozók íny- és szájgyulladást okoznak, ez pedig kellemetlen szájszaghoz vezet. Súlyosabb esetben az ínygyulladáson kívül sorvadás, a fogak meglazulása és kihullása is előfordulhat.

Megelőzés a legjobb módszer

A fogkövet állatorvos tudja eltávolítani, mechanikus vagy ultrahangos módszerrel. Ezt azonban szinte minden esetben altatásban végzik. A sok egészségügyi problémán kívül, amit a fogkő okozhat, az altatás is további bonyodalmat okozhat egyes kutyáknál. A fogkőnél tehát a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, melyre kétféle mód létezik. Egyik nem zárja ki a másikat, sőt együtt a leghatékonyabbak. Egyrészt fontos, hogy a kutya rágjon minden nap valamit. Ez lehet egy megfelelő csont (amit a kutya kaphat), vagy ropogós tápszemek, vagy szárított finomságok. Másrészt pedig használjunk fogtisztító, fogápoló készítményeket, lehetőleg természetes alapanyagokból.

Használj természetes és hatékony fogápoló készítményeket

Ma már szerencsére olyan készítményeket is lehet kapni, melyek kúraszerű alkalmazásával a meglévő plakkok és a szájszag is enyhül, valamint a legjobb módszer megelőzésre. Az Eminent Dental Care por például kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készült és csodálatosan tisztán tartja a fogakat. A készítmény 99,2%-ban barna algát tartalmaz, ehhez jönnek gyógynövények, mint a kamilla, orvosi zsálya, zöld tea kivonat és a kurkuma. A barna alga segít eltávolítani a lerakódásokat és megakadályozza a fogkő képződését, a gyógynövények pedig fertőtlenítő hatással rendelkeznek, így csökkentik a szájszagot. Nem tartalmaz semmilyen színezéket és tartósítószert. Az alábbi kuponkóddal most 10% kedvezménnyel rendelheted meg 2021. február 5-ig, vagy a készlet erejéig.

Borítókép: pixabay

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük