Így válassz tápot cicádnak! Mutatjuk a szempontokat

Otthoni kis tigriseink valódi húsevők, de nem csak hússal kell őket etetni. Vadászó vadmacska felmenőik is rendre elfogyasztják a zsákmányállat beleit és gyomortartalmát, mely általában valamilyen növényi eredetű táplálék. Így biztosítják magunknak a növényi tápanyagforrást, melyre ugyanúgy szükségük van, mint az állati fehérjére. Cicáknál fontos azonban szem előtt tartani, hogy az arány mindig a húsok felé billenjen el. Túl sok gabona nem egészséges a cicáknak.

Nézzük, milyen szempontok szerint válassz eledelt cicádnak életkora szerint.

Kölyökkor

A kiscicák 6-7 hetes korukig anyatejjel táplálkoznak, de már 4-5 hetes kortól kaphatnak fokozatosan szilárd táplálékot. Előfordulhat, hogy nincs lehetőség anyatejes táplálásra, ilyenkor valamilyen tejpótló szert használjunk, kifejezetten macskák számára. A tehéntej nem alkalmas erre alacsony zsír-és cukortartalma, valamint a kiscicák érzékeny emésztése miatt. Hasmenést okozhatnak az ételmaradékok, a gyenge minőségű konzervek és tápok is.

Válasszunk jó minőségű tápot, az összetételnél arra figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon húst, tápanyagokat és támogassa a kicsik immunrendszerét. Fontos, hogy már ilyen pici korban olyan eledelre szoktassuk rá, amit rágni kell. Ha megszokja ugyanis a konzervet, vagy alutasakos ételt, nagyon nehéz lesz később átszoktatni. A fogak egészségének érdekében viszont fontos a rágás és a tápszemek dörzsölő, tisztító hatása.

Felnőtt kor

Egy egészséges cicának nagyjából 1 éves kor körül kell elkezdeni felnőtt tápot adni. Figyeljünk a fokozatos áttérésre, először kis mennyiségben adjuk a régi táphoz az újat, majd folyamatosan növeljük az új mennyiségét a régi csökkentésével párhuzamosan. Felnőtt cicánk táplálékát több szempont szerint választhatjuk ki. Benti cica vagy kijárós? Ivaros vagy ivartalan? Rövid szőrű vagy hosszú szőrű?

A benti cicáknak általában energiaszegényebb ételt kell adni, hiszen sokkal kevésbé aktívak, mint kinti társaik. Ugyanez vonatkozik az ivartalanított egyedekre is. Az ivartalanított cicák hajlamosabbak továbbá a húgykő képződésre, ezért is kell nekik speciális táplálékot választani. Benti cicák hajlamosabbak a szőrlabda képződésre, erre is találunk már speciális tápot, mely megakadályozza, hogy a tisztogatás közben lenyelt szőr összetapadjon a gyomorban.

Időskor

Mint minden kisállat esetében, a cicáknál is sokat jelent élethossz és egészség szempontjából a helyes táplálás és a megfelelő tartás. Nagyjából 8 évesen válik egy cica érett korúvá, innentől kezdve pedig még jobban oda kell figyelni az egészségére és a megfelelő táplálásra. Általában ilyenkor már elkezd csökkenni az aktivitásuk és ezzel párhuzamosan kevesebb szénhidrátra lesz szükségük. Az emésztésük is gyengül, így ebben a korban kiemelten fontos a jó minőségű és összetevőjű táplálék biztosítása. Sok cicánál jelentkeznek veseproblémák idős korban, ezért a tápláléknak foszforszegénynek kell lennie. Jellemző tünet ilyenkor már a fogak romlása és az ízületek betegsége. A jó minőségű senior macskatápok könnyebben rághatóak és az ízületi fájdalmakat is enyhítik természetes porcvédő összetevőkkel.

Általános szabály, hogy többször kis mennyiségekkel etessük cicánkat, nyugodt körülmények között. Mindig legyen számára elérhető friss ivóvíz is.

Borítókép: Unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük