Ilyen játékot adj egy kölyökkutyának, aki mindent szétrág

Egy kölyökkutya érkezése nagyjából ugyanannyi boldogsággal és örömmel jár, mint amennyi hirtelen ránk szakadó problémával. Mire a kiskutya megtalálja helyét a családban és kialakulnak az együttélés szabályai, addig bizony nagyon rögös az út. Kezdve a szobatisztaság eléréséig, az esetleges szeparációs problémák megoldásáig, a pórázfegyelem és az atombiztos behívás működéséig. Ami talán a legnagyobb bosszúságot tudja okozni (a bekakiláson kívül), az a folyamatos és kontrollálhatatlan rágás.

A rágás teljes normális dolog

Persze, tudjuk, hogy a rágás teljesen normális dolog, mégis bosszankodunk egy sort, amikor könnyelműen előhagyott papucsunkat kidobjuk a kukába, és feltesszük a kérdést: de miért? Nos, kedves gazdi, ennek általában a fogváltás az oka. Ilyenkor a kiskutya ínye ugyanolyan érzékeny, mint egy kisgyereké, a fájdalmat pedig rágással tudja enyhíteni. 5-8 hetes korukra már kint van az összes tejfoguk, melyek igen éles, szúrós kis „fegyverek”. 12-16 hetes korban kezdődik a fogváltás, amikor is a felnőtt fogak átveszik az uralmat, a tejfogak pedig szépen lassan kipotyognak. Fél éves korukra az összes foguk kinő. Addig azonban hosszú az út és sok a rágcsálni való.

Veszélyes is lehet

Kölyökkutya érkezésekor az első dolog, amit tenni kell, hogy a lakást „kiskutya biztossá” tesszük. Számos veszélyes dolgot rejthet ugyanis egy kölyök számára, kezdve a mérgező növényektől az olyan játékokig, melyek könnyen szétrághatók és kis darabokban esnek szét. Ha egy kölyökkutya ezeket a darabokat lenyeli, az nagyon komoly problémákat okozhat. (Ez természetesen igaz a felnőtt kutyákra is, de most kifejezetten a kicsikre fókuszálunk.) Fontos tehát, hogy jól nézz körül, mielőtt szabadon engeded garázdálkodni a kis raptort és tüntess el mindent, amiből baj lehet.

De akkor mit rágjon?

A kölyökkutyák tejfogazata érzékeny és nem mindegy, hogy milyen rágcsálnivalót adunk nekik. A felnőtt kutyáknak való rágócsontok, játékok túl kemények és nagyok lehetnek számukra, akár bele is törhet a tejfoguk. Minden esetben keress olyan játékot, mely kifejezetten kölyökkutyák számára van kifejlesztve. Ezeknek a baby-rágókáknak a kiképzése teljes mértékben alkalmazkodik a kiskutya fogazatához és szájához. A tüskék vagy barázdák megfelelően kis méretűek, melyek rágás közben finoman masszírozzák az ínyt. A játék mérete pedig pont megfelelő ahhoz, hogy a szájába tudja venni, de még véletlenül sem tudja lenyelni. Mutatunk párat:

Barry King gumicsont kölyköknek, pink, 10 cm - 610 Ft
Barry King gumikarika kölyköknek, pink 9,5 cm - 440 Ft
Barry King gumilabda kölyköknek kék 6,5 cm - 650 Ft
Barry King gumilabda kölyköknek kék 6,5 cm - 650 Ft
Barry King gumicsont kölyköknek, kék, 10 cm - 610 Ft
Toby’s Dental Bone fogtisztító rágócsont kistestű kutyáknak és kölyköknek - 810 Ft
Toby’s Soft Bone rágocsónt kistestű kutyáknak és kölyköknek - 694 Ft

Borítókép: unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük