Minden, ami tudnod kell a Leishmaniasisról

A kutyák és cicák parazita elleni védelme minden felelős gazdi kötelessége és feladata. Évekkel ezelőtt a bolhák mellett csak a kullancsokra fókuszáltunk, arra is csak tavasztól nyárig. Az elmúlt években azonban sok változás történt, nemcsak a védekezés ideje, de a módja is megváltozott. A gyors klímaváltozás miatti felmelegedés miatt elérték hazánkat azok a szúnyogok, akik a szívféreg fertőzést terjesztik, a kullancsok pedig a hideg téli hónapok hiányában egész évben aktívak maradnak. Tehát egész évben védekezni kell ellenük és nem csak a már “megszokott” élősködők ellen. A szívféreg mellett a Leishmaniasis is felütötte fejét Magyarországon. De mi ez a betegség és hogyan fertőzi a kutyákat?

A Leishmaniasis betegséget a lepkeszúnyogok által terjesztett a Leishmania infantum egysejtű parazita okozza. Ezek a szúnyogok általában Dél-Európában gyakoriak, de ma már a felmelegedéssel párhuzamosan egyre északabbra terjeszkednek, így hazánkat is elérték. A lepkeszúnyogok nagyrészt éjszakai életmódot folytatnak. Egyesek meleg száraz élőhelyeket, mások a mocsaras vidékeket kedvelik. Néhány fajuk vérszívó életmódot folytat, mások nyirkos helyeken bomló szerves anyagokkal, növényi nedvekkel táplálkoznak.

A Leishmaniasis emberre és kutyára is veszélyes. Emberben bőrelváltozásokat, száj- és orrnyálkahártya fekélyeket és olykor végzetes kimenetelű szervi elváltozásokat is okozhat. Kutyáknál lesoványodást, a nyirokcsomók megduzzadását, a bőr pikkelyesedését, a karmok túlzott megnövekedését és szemkörnyéki szőrhullást okozhat. Súlyosabb esetben vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek a kedvenceknél, sőt végső esetben elhullást is okozhat a fertőzés.

Fontos tehát, hogy a megváltozott környezethez és élővilághoz mi is alkalmazkodjunk és kedvenceinket a megfelelő módon védjük a rájuk leselkedő veszélytől. Ne feledjük, hogy a legtöbb parazita által okozott betegség súlyos, akár végzetes is lehet, de megelőzéssel szinte mindegyik elkerülhető.

A Foresto nyakörv idén már a hatóságok által jóváhagyott új javallattal kerül forgalomba, eszerint használata csökkenti a Leishmania fertőzés kockázatát is akár 8 hónapon keresztül. További ajánlatainkat ITT találod.

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük