Az 5 legnagyobb tévhit a kullancsokról

Megérkezett a tavasz, ezzel együtt pedig a kiránduló idő és végre kiszabadulunk a természetbe kutyástól, gyerekestől, családostól. Ez az időszak mindig az év egyik fénypontja, de most, hogy a világjárvány miatt bezárva, szorongva, korlátozva éljük a mindennapokat, talán még nagyobb jelentőséggel bír.

A csodás idővel és a természet ébredezésével párhuzamosan azonban a kullancsok is elkezdtek aktív életet élni és prédára „vadászni”. Minden felelős gazdi tudja, hogy a kullancsok ellen folyamatosan védeni kell a kutyákat, hiszen egy fertőzött kullancs halálos veszélyt rejt magában. Azonban még mindig sok a tévhit és a téves információ, ha kullancsokról van szó. Most vegyük végig azt az 5 általános tévhitet, melyet nagyon fontos tisztába tenni.

1. Kullancsveszély csak tavasztól őszig van

Ez sajnos nem igaz. A kullancsok 3-5 fok felett kezdik meg a vérszívást, az optimális hőmérséklet pedig 18-25 fok körül van számukra, ilyenkor a legveszélyesebbek. Ilyen körülmények között sokkal gyakrabban és aktívabban fordulnak elő, de ez nem azt jelenti, hogy télen nem kell velük számolni. A kullancsok ugyanis -20 fokban képesek egy napot túlélni, -10 fokban pedig akár egy hónapot is. A védekezést tehát egész évben kell folytatni, nem csak szezonálisan.

2. A kullancscsípés azonnal fertőz és betegséget okoz

Először is nem minden kullancs fertőzött, tehát nem mindegyik terjeszt betegséget. Másodszor pedig a kullancs által terjesztett betegségek átviteléhez 20-48 óra vérszívás szükséges, tehát ha ez előtt eltávolítjuk a kullancsot, akkor nagy eséllyel kerüljük el a bajt.

3. A kullancs elleni készítmények 100%-osan védenek, ha nem, akkor az a készítmény hibája

Nincs 100% védelem kullancsok ellen, de a készítmények nagy mértékben képesek csökkenteni a csípés kockázatát. Sokszor az is probléma, hogy nem megfelelően alkalmazza a gazdi a cseppet, vagy a nyakörvet. Nem minden csepp hatékony három hónapig és nem mindegy, hogyan helyezzük el a kutyán. Minden esetben el kell olvasni a használati utasítást, a hatóidőre vonatkozó leírást és aszerint kell alkalmazni a kutyán.

4. Csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha véres a kutya vizelete.

A babeziózis egyik tünete a sötét vizelet, de ha már ez a tünet jelentkezik, akkor elég nagy a baj. Ha kutyánkból kullancsot távolítottunk el, először is őrizzük meg, mert fontos információ lehet az orvos számára baj esetén. Másodszor pedig ha csak egy kicsit is bágyadtabbnak, fáradtabbnak tűnik a normálisnál, vigyük el orvoshoz. Inkább legyen téves riasztás, mint késői beavatkozás.

5. A kullancsot nehéz eltávolítani, bízzuk inkább állatorvosra

Ha megfelelő eszközzel és tudással rendelkezel, akkor nem nehéz és  nem is veszélyes az otthoni kullancs eltávolítás. Egy speciális csipesz vagy kanál és kis ügyesség kell csak hozzá. Ne próbáld meg viszont puszta kézzel kiszakítani és soha ne kend be semmilyen krémmel, olajjal. A kullancs kanalak és csipeszek leírásában pontos útmutatást találsz a használatra.

O'tom kullancskiszedő horog szett (2 db) 990 Ft

Te is védekezz!

A kullancsok számos olyan betegséget terjeszthetnek, melyek az emberre is nagyon veszélyesek. Kirándulások, szabadidős tevékenységek közben gondoskodj saját és családod védelméről is. Válassz vegyszermentes készüléket, mely csecsemők számára is kiváló megoldást és védelmet nyújt. Ultrahangos készülékeinket ITT találod.

(Borítókép: unsplash)

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük