Vedd észre időben kutyád fogbetegségének jeleit

A kutyák fogainak ápolása napjainkban már egészen evidens egy felelős gazdinak. Az kutyák fogai ugyan nem lyukadnak ki, mint az emberé, de a fogkőlerakódás és a nem megfelelő ápolásból eredő betegségek súlyos problémákhoz vezethetnek.

Egy fontos tévhit például az, hogy a kutya rossz lehelete egy természetes dolog, minden kutyának van szájszaga a szájukban lévő baktériumok miatt és ezt el kell fogadni. Ez az állítás nem igaz, a kutya rossz lehelete sok esetben fogászati problémára utal.  A kutyák fogának mosásával kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Egy dolog biztos, emberi fogkrémmel soha ne mosd kutyád fogát, mert a nagy mennyiségű fluorid bizony káros lehet az egészségére.

Mark&Chappell Vetiq Denti-Care 2in1 Paszta 70 g - kutyafogkrém - 3745 Ft
A megfelelő táplálkozás feltétele

Az egészséges fog és íny elengedhetetlen feltétele a megfelelő táplálkozásnak és emésztésnek. Ha a kutyának hiányoznak fogai, vagy be van gyulladva az ínye, nem fog tudni megfelelően rágni és a táplálék nagyobb darabokban fog a gyomorba kerülni. Így viszont nem keveredik megfelelően a szájban a nyállal, mely az emésztést készíti elő. Sok szempontból fontos tehát, hogy észrevegyük idejében a fogsor betegségét és azonnal megfelelő kezelésben részesítsük:

Ha ezeket a tüneteket észleled kutyádon, valószínűleg fogászati problémával álltok szemben:

 • a fogíny gyulladt, piros
 • foghullás
 • rossz lehelet
 • száj környéke érzékeny
 • látványosan elszíneződött fogak
 • repedt, vagy törött fog
 • kutyánk kiköpi az ételt
 • étvágytalanság és súlyvesztés
 • vérzés a szájüregben

Ha a fentiek közül bármelyikkel találkozol, érdemes felkeresned az állatorvost, hogy tisztázza a tünetek okát. Egy kis apróság is okozhat a későbbiekben nagy bajt, de ha időben észreveszik és kezelik, a kutyának talán fel sem fog tűnni.

5 tipp, amivel megelőzheted fogbetegségeket
 1. Olyan eledelt adj kutyádnak, mely rágásra ösztönzi. A jó minőségű tápok szemcséi általában a fogakat is tisztítják. Ha csak nedves eledelt kap a kutya (konzerv) valószínűleg sokkal hamarabb lesznek lerakódások a fogsorán
 2. Kapjon hetente több alkalommal fogtisztító rágcsát, lehetőség szerint olyat, amely természetes alapanyagból készül.
Maced Smart+Economy Softer beef With Rice fogápoló jutalomfalat marhahússal 500g - 3335 Ft

3. Sok kutya már idős kora, vagy korábbi fog elvesztés miatt már nem tudnak rágcsálni, nekik hasznos lehet a fogmosás, de csak kutyák számára készített fogkrémmel. Emberi fogrémet ne használj.

4. Használj fogápoló, fogkőlerakódást megelőző táplálékkiegészítőt

Eminent Dental Care 100 g - 4590 Ft

5. Minden héten ellenőrizd a kutya szájüregét, az orvosod által meghatározott időközönként pedig vidd el fogkő leszedésre.

Nézz körül további fogápolási termékeink között ITT.

(Cover: Flickr)

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük