Kistestű kutyáink megfelelő táplálása

A városi kutyák számának növekedésével párhuzamosan a kistestű kutyák száma is nagyot ugrott az elmúlt években.  Egy kistestű kutya lakásban tartása számos ponton praktikusabb és könnyebben megoldható, így nem véletlen, hogy egyre többen választanak népszerű kistestű és mini kutyusokat kedvencüknek.

Megfelelő táplálás

A pici, kistestű kutyák táplálása azonban különleges odafigyelést és gondoskodást igényel. Számos olyan tényezőt figyelembe kell venni velük kapcsolatban, ami nagyban befolyásolja az eledel fajtáját és összetevőjét. Egy kistestű kutyusnak ugyanúgy, mint bármely méretű fajtatársának szüksége van fehérjére a növekedéshez és az egészséges izmokhoz, valamint szénhidrátokra a megfelelő energia biztosításához. Vannak azonban olyan igények, melyek kifejezetten a kistestű kutyákra jellemzőek és táplálásukba ezekhez az igényekhez kell igazítani.

Gyors anyagcsere

A mini és kistestű kutyák anyagcseréje gyors, ezért sokkal gyorsabban használják fel a táplálék által bevitt energiát. Testtömegükhöz képest így jóval nagyobb a kalóriaigényük, mint nagytestű társaiknak.  Fontos tehát, hogy energiadús, magas fehérjetartalmú eledelt kapjanak, ami gyorsan felszívódik és biztosítja a megfelelő energiát. Figyelembe kell venni természetesen a kutya korát, fajtáját és aktivitási szintjét is.

Összetevők

A könnyen felszívódó energiaforrás tehát az egyik legfontosabb szempont. Ilyenek az állati eredetű fehérjék, mint a bárány, lazac vagy a kacsa. Ezen kívül könnyen emészthető szénhidrátokra is szükségük van, mint például a gabona, rizs vagy burgonya.  Fontosak még az esszenciális zsírsavak, Omega-3 és Omega-6. Ezek jó hatással vannak a vesék állapotára, a szőrzetre, az agy és a szem megfelelő fejlődésére.

Érzékenység/allergia

A kistestű kutyák esetében sajnos gyakoribb az étel intolerancia és az allergia. Az érzékenyebb gyomrú kutyáknál például allergiás reakciót válthat ki a gabona, ezért kistestű kutyának érdemes olyan tápot választani, ahol a szénhidrátforrás burgonya vagy rizs. A gyakori érzékenységet a fehérjeforrás kiválasztásakor is figyelembe kell venni. A bárányos vagy lazacos tápok például kifejezetten előnyösek az érzékeny kistestű kutyáknak, sőt már rovarfehérjés tápok is kaphatók, mellyel a klasszikus ételallergia esélye minimalizálható.

Etetési mód

Míg a nagy-és közepes testű kutyáknál a napi 1-2 etetés az ajánlott, addig a kistestű kutyáknál érdemes ennél többször is etetést beiktatni a napi rutinba. Gyakrabban, több kisebb adagban adjuk az eledelt, ha van rá mód, mert az ebből nyert energiát gyorsan felhasználják, így az utánpótlásra is gyorsabban szükségük van.

Cover fotó: Brandon Tran on Unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük