Mit tehetsz, ha a tűzijáték egy rémálom a kutyád számára

Hamarosan itt van újra augusztus 20. és az ünnepséggel járó országos tűzijáték sorozat. Sok gazdinak már a hír hallatán összeszorul a gyomra, hiszen tudja, kutyája rettegésben fogja tölteni az eseményt.

Rengeteg kutya fél és stresszel a vihartól, a petárdázástól vagy a tűzijátéktól. Számukra ezek a hanghatások és fényhatások ismeretlenek és rendkívül félelmetesek. A legtöbb kutya ösztönösen menekülni próbál az ilyen esemény idején, ezért különösen fontos ilyenkor a gazdik felkészültsége, előrelátása és gondossága. Számos óvintézkedést megtehetsz annak érdekében, hogy kutyád biztonságban legyen és a lehető legnyugodtabban vészelje át a durrogást.

Megelőzés

Ha tudjuk, hogy kutyánk stresszel és fél a tűzijáték ideje alatt, már jóval az esemény előtt érdemes konzultálni egy állatorvossal. Indokolt esetben az orvos fel tud írni nyugtató hatású állatorvosi készítményeket. Egy szívbeteg kutyának például nagyon fontos, hogy minél kevesebb stressz érje, de az egészséges kutyák esetében is szükség lehet nyugtatásra. Nyugtató készítményeket azonban nem csak az állatorvostól lehet beszerezni. Számos természetes alapanyagú, hatékony nyugtató készítményt találsz az állateledel kereskedésekben (nálunk ITT találod), melyeket könnyen és biztonságosan adagolhatsz kutyádnak. Léteznek párologtató készítmények, nyakörvek és cseppek is.

Ellenőrizzük a chip regisztrációját

A jogszabály szerint minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochip) ellátni. A chip elhelyezése a kutyában azonban még nem elég. Fontos ellenőrizni, hogy a beültetett chip regisztrációja is megtörtént-e. Hiába találják meg a kutyát egy szökés esetén, ha a leolvasott mikrochip azonosítóhoz semmilyen adat nincs regisztrálva. A petvetdata.hu oldalon a kutya mikrochip számának megadásával bárki el tudja végezni az ellenőrzést. Ha a keresés nem hoz eredményt, akkor a chip regisztrálása nem történt meg! Ilyen esetben haladéktalanul keresd meg az állatorvost, aki a beültetést végezte és kérd meg, hogy végezze el a regisztrációt. Ha megváltozik a telefonszámod, az e-mail címed, lakcímed, haladéktalanul értesítsd az állatorvost, mert ezeket az adatokat csak ő tudja módosítani.

Helyezd biztonságba

Az egyik legnagyobb veszély az ilyen alkalmakkor az, hogy a kutya elszökik. Nem is egyszerűen elszökik, hanem ösztöntől vezérelve elmenekül. Sokszor a biztosnak hitt kerítés, vagy kellően szorosnak hitt nyakörv sem állítja meg. Ezért a legfontosabb, hogy helyezd biztonságba kutyádat. Ha tudod, hogy pánikol, akkor ne hagyd kint a kertben, ne sétálj vele a tűzijáték ideje alatt. Ha mégis megtörténik a baj, lakóhelyed közösségi oldalain és fórumain célszerű elkezdeni a keresést. Érdemes értesíteni az állatorvost, hogy a PetVetData adatbázisban a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy a kutya ELTŰNT.

Vigyázzatok négylábú kedvenceitekre és ha szükséges, már most kezdjétek meg a felkészülést a tűzijátékra.

Borítókép: unsplash

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük