Kutyatámadás. Mit tegyünk, ha kutyánk verekedésbe keveredik?

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a kutyafuttatóban vagy az utcán kutyánk olyan konfliktusba keveredik, ami akár sérülést is okozhat neki.  Ezek a balesetek bizonyos körülmények között megelőzhetőek, ha a gazdi figyel és felismeri időben a jeleket.

A támadás első jelei lehetnek, hogy a kutya kihúzza magát, füleit előre mereszti, a tekintete merev és rezzenéstelen, a farkát a magasba emeli.  Ehhez jöhet még morgás és az ínyek felhúzása, a fogak mutogatása. Ahogy ezeket a jeleket látod a kutyádon, tudnod kell, hogy ezen a ponton még képes a külső ingerekre figyelni. Ha megfelelően szólsz rá vagy húzod el a pórázzal, akkor ki tudod zökkenteni a szituációból. Ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk kutyánkra séta közben.

Ha a kutya átlép ezen a pontos és támadásba lendül, akkor már nagyon kevés az esélyed rá, hogy felkeltsd a figyelmét, hogy kizökkentsd a helyzetből és rád figyeljen. Abban az esetben, ha észrevetted a támadás első jeleit és sikerül magadra vonnod a kutya figyelmét, próbálj meg nyugodt maradni. Beszélj hozzá és igyekezz elhagyni a helyszínt, a szituációt.

Amikor megtörténik a baj

Amikor két kutya összeverekedik, óriási lélekjelenlétre van szükség a gazdik részéről, hogy megfelelően és higgadtan tudjanak közbeavatkozni. Fontos tudni, hogy a kutyák ilyenkor kikapcsolnak, nem fogják érzékelni, hogy például a gazdi nyúlt közéjük. Ugyanolyan sérülést okozhatnak neki, mint a másik kutyának.  Érdemes először megfigyelni, hogy melyik kutya a dominánsabb, a támadóbb és rá kell fókuszálni.

Ha tudod, érintsd meg váratlanul az oldalán intenzíven, hogy kizökkentsd a szituációból. Nagyon gyorsan vedd el a kezed, még mielőtt odakapna. Ha sikerült kizökkenteni a harapásból és elég bátor vagy, akkor ragadd meg a nyakörvét és ránts rajta egy nagyot majd lazítsd el, amíg a kutya vissza nem kapcsol a jelenbe. Ez a módszer egyáltalán nem veszélytelen, így senkit nem bíztatnánk arra, hogy belevágjon.

Amikor egy nagy kutya támad egy kicsire, valamivel egyszerűbb a helyzet, hiszen azonnal tudjuk, hogy melyik kutyára kell fókuszálni. Ilyenkor az egyetlen módszer, ami hatásos lehet, hogy a nagy kutyát addig húzzuk a magasba a nyakörvénél fogva, amíg két mellső lába is elhagyja a talajt és a nyakörv szorítása miatt levegő után kezd kapkodni, így elereszti a „zsákmányt”.

Előzd meg a bajt

A legtöbb kutyatámadás megelőzhető, ha a gazdik egyrészt tudatosan és következetesen nevelik kutyájukat, ha  a kutya szófogadó és behívható és ha a gazdi séta közben csakis a kutyájára figyel. Ilyenkor a megfelelő időben és pillanatban még kihozható a kutya a támadásból. Az is fontos, hogy bizonytalan, vagy agresszív kutyánkat ne vigyük be a futiba, az utcán pedig csak pórázon sétáltassuk. Ha azt látjuk, hogy kutyánk bizonytalan vagy ingerült más kutyákkal való kapcsolatteremtés során, mindenképpen forduljunk szakemberhez és foglalkozzunk a kutya tréningezésével, a viselkedés korrekciójával.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük